Sára, Márió
2 °C
6 °C

Eltüntetik a Türkménbasi 75 méteres aranyszobrát

2008.05.03. 15:12
Elbontják Szaparmurat Nijazovnak, az országot egykor diktatórikusan irányító Türkménbasinak a türkmén fővárosban, Ashgabatban lévő, 75 méteres szobrát. Az aranyozott szobrot egy autópálya mentén fogják felállítani.

A türkmén hatóságok úgy döntöttek, hogy eltávolítják Ashgabatból, az ország fővárosából az országot éveken át diktatórikus módon irányító Türkménbasi aranyozott szobrát - jelentette szombaton a türkmén állami média. A másfél éve elhunyt Szaparmurat Nyijazovot ábrázoló, egy 75 méter magas oszlopon lévő aranyozott szobrot 1998-ban emelték a türkmén vezér tiszteltére.

Mindig a napba nézett

A szobor új helyre szállítását Nyijazov utódja rendelte el, írta a Neitralny Turkmenistan című újság. A szobor elbontása után a helyére egy új épületegyüttest emeljenek. Türkménbasi aranyozott szobrát pedig a fővároson kívül, egy autópálya mellett lévő területre szállítják, hogy ott állítsák fel.

Nyijazov, aki 1992-ben vette fel a minden türkmén vezetője (türkménbasi) címet, erős személyi kultuszt építette maga köré, aminek egyik jelképe volt a fővárosban 1998-ban felállított aranyozott szobor. Az alkotás egy éttermet és kilátót is magában foglaló 75 méter magas emlékmű tetején trónol, folyamatosan követve a nap mozgását, hogy türkménbasi szoborarca mindig a nap felé nézzen.