Judit
2 °C
7 °C

Heves lövöldözés volt Türkmenisztán fővárosában

2008.09.14. 08:34
Ismeretlen fegyveresek és rendőrök összecsaptak Türkmenisztán fővárosában a szombatra virradó éjjel. A lövöldözésben legalább húsz rendőr életét vesztette - közölte a türkmén ellenzék egyik internetes honlapja szemtanúkra és egy türkmén diplomáciai forrásra hivatkozva.

A Borisz Sikmuradov volt külügyminiszter, a Türkmenisztáni Demokratikus Népi Mozgalom alapítója által 2001-ben elindított, gundogar.org című honlap egy névtelenül nyilatkozó diplomatát idézett, aki szerint a rendőrök "egy vallási, feltehetően iszlamista szélsőséges csoport" tagjaival csaptak össze. Meg nem erősített hírek szerint a biztonsági erők legalább húsz tagja elesett, több fegyverest pedig letartóztattak.

Szemtanúk elmondása szerint az éjjel kezdődött heves lövöldözés még délelőtt is tartott. A helyszínt, Asgabat északi részét körülzárta a rendőrség, az utcákon páncélozott járművek cirkáltak.

A volt szovjet köztársaságban szigorúan ellenőrzik az információkat, és az állami hírközlő eszközök említést sem tettek a lövöldözésről. Az ellenzékieket száműzték külföldre, többük ellen büntetőjogi vizsgálatot indítottak. A kőolajban és földgázban gazdag, Iránnal és Afganisztánnal is szomszédos országban a lakosság túlnyomó többsége muzulmán vallású, de iszlám erőszakról gyakorlatilag soha nem hallani.

Gurbanguly Berdimukhammedov államfő szombat reggel az ország nyugati részébe, a Kaszpi-tengerhez utazott. Az ellenzék szerint Berdimukhammedov - a 2006-ban meghalt diktátor, Saparmurat Niyazov elnök utódja - nem váltotta be a demokratikus változásokhoz fűzött reményeket.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?