Menyhért, Mirjam
18 °C
33 °C

Rendőrök pózoltak az örmény újságíró gyilkosával

2007.02.02. 16:15
Közvetlenül letartóztatása után már hősként ünnepelték Hrant Dink örmény újságíró gyilkosát a török rendőrök. Egy nyilvánosságra került videón török zászlót lengetve pózolnak a 17 éves Ogun Samasttal, akit a nacionalisták máris hősként tisztelnek.

Hivatalos vizsgálat indult Törökországban, miután több televízió is bemutatta azt a felvételt, amin török rendőrök egy török zászlóval pózolnak Hrant Dink örmény újságíró gyilkosával, jelentette a BBC. A törökországi örmények elleni népirtást többször is néven nevező újságíró meggyilkolása nagy felháborodást váltott ki, de a nacionalisták hősként tekintettek a fiatalkorú gyilkosra.

A 17 ves Ogun Samast nacionalisták buzdítására követte el tettét. A nyilvánosságra került videó alapján elveivel a rendőrök elismerését is kivívta, hiszen ketten is török zászlót lobogtatva pózoltak vele.

A felvétel a török média értesülései szerint közvetlenül a gyilkos letartóztatása után készült, írja a BBC. A felvételen hallható, amint a rendőrök arra kérik a fiút, hogy szedje rendbe magát. A felvételen a háttérben az országalapító Kemal Attatürk mondatai olvashatóak: "A nemzet földje szent. Nem hagyhatjuk sorsára".

A sajtó nagy felháborodással fogadta a történteket, írja a BBC. "A rendőrök vállt vállnak vetve állnak a gyilkos mellé" – írta a Sabah. A Radikal című lap szerint a felvétel bizonyítja, hogy "a gyilkos és társai nincsenek egyedül, támogatóik az állam minden szintjén jelen vannak".