Olivér
5 °C
8 °C

Rendőrök pózoltak az örmény újságíró gyilkosával

2007.02.02. 16:15
Közvetlenül letartóztatása után már hősként ünnepelték Hrant Dink örmény újságíró gyilkosát a török rendőrök. Egy nyilvánosságra került videón török zászlót lengetve pózolnak a 17 éves Ogun Samasttal, akit a nacionalisták máris hősként tisztelnek.

Hivatalos vizsgálat indult Törökországban, miután több televízió is bemutatta azt a felvételt, amin török rendőrök egy török zászlóval pózolnak Hrant Dink örmény újságíró gyilkosával, jelentette a BBC. A törökországi örmények elleni népirtást többször is néven nevező újságíró meggyilkolása nagy felháborodást váltott ki, de a nacionalisták hősként tekintettek a fiatalkorú gyilkosra.

A 17 ves Ogun Samast nacionalisták buzdítására követte el tettét. A nyilvánosságra került videó alapján elveivel a rendőrök elismerését is kivívta, hiszen ketten is török zászlót lobogtatva pózoltak vele.

A felvétel a török média értesülései szerint közvetlenül a gyilkos letartóztatása után készült, írja a BBC. A felvételen hallható, amint a rendőrök arra kérik a fiút, hogy szedje rendbe magát. A felvételen a háttérben az országalapító Kemal Attatürk mondatai olvashatóak: "A nemzet földje szent. Nem hagyhatjuk sorsára".

A sajtó nagy felháborodással fogadta a történteket, írja a BBC. "A rendőrök vállt vállnak vetve állnak a gyilkos mellé" – írta a Sabah. A Radikal című lap szerint a felvétel bizonyítja, hogy "a gyilkos és társai nincsenek egyedül, támogatóik az állam minden szintjén jelen vannak".

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?