Sándor, Ede
-5 °C
-2 °C

Bush elnöki kegyelmet adott két pulykának

2006.11.23. 12:24
Pulykákat kergetett Bush elnök terriere a Fehér Ház kertjében. Az eredetileg vacsorára szánt állatok szerencséjére az Első Kutya, Barney csínytevése miatt Bush szíve megesett a szárnyasokon, és kegyelmet adott nekik.

A hálaadás alkalmából az amerikai elnökök hagyományosan megkegyelmeznek a Nemzeti Hálaadási Pulykának - ami tulajdonképpen csak jelképes. George W. Bush most újított, két konkrét pulykának adott elnöki kegyelmet, jelentette a CBS.

Virgonc terrier

Az egyedi gesztust Barney, a elnök skót terriere harcolta ki. Barney általában labdák üldözésével elégíti ki mozgásigényét, szerdán azonban a kelleténél korábban szaladt ki a Fehér Ház kertjébe, ahol összefutott az egyik pulykával. "A labda helyett a pulykát vette üldözőbe. Ez egy kicsit idegesítette a madarat" - mesélte Bush.

Nem csoda. Ahogy a nagy Brehm írja, "sokan butasága miatt nem kedvelik a pulykát. Minden, ami szokatlan, teljesen kihozza sodrából. De viszont a tojó olyan szép példáját nyujtja az önfeláldozó anyai szeretetnek, hogy ezzel teljes elismerésünket vívhatja ki".

Bush szerint a pulyka amúgy alapból ideges volt. "Nem csoda, még nem tud róla, hogy megkegyelmeztem neki" - mondta.

Repülni fognak

Bush kinyilatkoztatása szerint a pulykák "teljes elnöki kegyelmet kaptak, így hátralevő életüket a legnagyobb biztonságban élhetik le".

És új kalandokkal is gazdagodhatnak. Hiszen bár a pulykák nem tudnak repülni, a Flyer és Fryer névre keresztelt szárnyasok mégis ezt fogják tenni. Első osztályon utazhatnak a kaliforniai Disneylandbe, ahol ők fogják vezetni a hagyományos hálaadási parádét, jelentette a CBS.