Sámuel, Hajna
21 °C
32 °C

Párbeszéd a Köcsög utcában

2006.07.25. 11:13
Tusnádfürdőn idén már tizenhetedik táborát szervezte a jobboldalhoz kötődő Pro Minoritate Alapítvány. Bennünket érdekel, hogy merre tovább quo vadis, így elmentünk.

Mindent vissza! - hangzott el a vezényszó többször is a tábor területén. Persze most sem arról volt szó, hogy tömeges igény keletkezett volna az elcsatolt területek visszafoglalására, mindössze a borkóstolók végén szedték össze ezzel a felkiáltással az üres poharakat. Egyébként idén a kocka fordulását tapasztaltuk meg: a félremenedzselt anyaországból ha lassan is, de bizony megkezdődött a visszaszivárgás - van erdélyi származású, aki a megélhetését ismét szülőföldjén találta meg, és vannak magyarországi születésűek, akik cégeiknek keresnek biztos, keveset adózó és közeli búvóhelyet.

Dübörögnek

A hangulat ugyanis alaposat fordult: a saját korrupciós ügyeibe szinte szó szerint belefojtott Nastase teljes eltűnése óta a gazdaság dübörög, őket irigylik németek és franciák. Költségvetési hiány ugyanis alig van, a külföldön dolgozó román állampolgárok milliárdszámra utalják haza eurómegtakarításaikat, a lej szárnyal (az elmúlt időszakban jó harminc-negyven százalékot erősödött a forinthoz képest), és mindenhol ipari objektumok bújnak elő a föld alól. A kilátogató magyarok pedig azt latolgatják - a hitelminősítők nemrégi bejelentése nyomán -, hogy hány év múlva kell majd forintjukat euróra váltani Tusnádfürdő vendégeinek.


Klikk a képre!

"Gyurcsány egy félreérthető nyilatkozatával felemelte a sör romániai árát" - fogalmazza meg később panaszát a kocsmapultnál egy résztvevő; merthogy most húszezer régi, vagyis két új lejt kóstál négy deci, ami átszámítva már kétszáz forint magasságában van. Ez persze a hazai fesztiválok söráraihoz képest még mindig kedvező, de sehol nincs már azokhoz a nem is olyan régi időközhöz képest, amikor otthoni viszonylatban fillérekért lehetett egy hétig bulizni.

Megjelentek a multik

Az idei rendezvény rövidebb is, takarékosabb is, mint a korábbiak, vélhetően a magyarországi jobboldal szorultabb anyagi helyzete miatt - az esemény a szokásos vasárnap helyett kedd este kezdődik, viszont ugyanúgy vasárnap hajnalban zárul, mint általában. Áttörés az eddigiekhez képest, hogy megjelentek szponzorként a multik, például az Erdélyben már régóta jelen lévő Mol, illetve a magyar fogyasztókat külön piacként látó és nemrég egy bevásárlással a román piacon is megjelent Vodafone. A társaság olyan komolyan veszi a terjeszkedési szándékot, hogy magyar ügyfélszolgálatot működtet, és kedvezményes anyaországi telefonálást ígér.

A program az eddigiekhez hasonló: nappal előadások és vitafórumok politikáról, kultúráról, médiáról, tudományról, gazdaságról (néhány vendég a sok közül: a világhírű hálózatelméleti szakember, Barabási Albert László, Hernádi Zsolt Mol-elnök, Martonyi János exkülügyminiszter, Pálffy István híradós, Cselényi László Duna TV-elnök, Kukorelly Endre író), este pedig koncertek, magyar és nem magyar sztárokkal. Itthonról most Demjén Rózsi, a Karthago és a Heaven Street Seven említendő, máshonnan pedig a Zdob si Zdub, a Moldovából érkező román kettősállampolgár-együttes, illetve a Romániából Amerikába kivándorolt magyar zsidó bluesgitáros-énekes, A. G. Weinberger arat óriási sikert.

Tőkés panaszkodik, Markó megvív az ellenszenvvel

A politikai programok egyik csúcspontja a hatalmas érdeklődés mellett lezajló Markó-Tőkés vita. Az erdélyi magyar politika Stan és Panja úgy tűnik, már eljutott odáig, hogy egymás nélkül nem megy - de természetesen számítani lehetett arra, hogy szétdurrantanak egymás fején néhány liszteszsákot, és a locsolóslaggal is párszor egymás képébe spriccelnek.

És valóban: a pragmatikus képét mutató Markó lendületes víziói közepette is be-beszól ellenfelének, de, talán most először, nyíltan kifejti, hogy a kisebbségi törvényt Romániában csak a kulturális autonómia intézményével együtt hajlandóak elfogadni, utána pedig teljes erővel irány Székelyföld területi autonómiája. Tőkés ezzel szemben csalódást kelt; bár, ne feledjük, saját közönsége előtt játszik, így mégis gyakorta kap nagy tapsokat. Bevezető félórás beszédének - nem túlzás - kilencven százalékát saját sérelmeinek felemlegetése teszi ki, a konkrét programra alig jut ideje. Markó ezzel szemben idegenben is magabiztos, jó kommunikátor, holott jól érezhető ellenszenvvel kell megvívnia - tényleg, végiggondolta már valaki, milyen zseniális hatalomtechnikai és kommunikációs képességek kellhettek Markónak a vezető szerep fenntartásához? Gyurcsány és Mikola óta tudható, hogy az erdélyi magyarok túlnyomó többsége jobbos - márpedig a tusnádfürdői jobbos közönség láthatóan-hallhatóan inkább Tőkéshez húzott.

Inkább Orbán nélkül

A püspök és a miniszterelnök-helyettes közös műsora viszont meglepetésre vicces motívumokkal is gazdagszik: Tőkés sokadszor is felemlegeti a kérdést, hogy miért kell az egyeztetéseket az RMDSZ keretein belül végezni, miért nem áll szóba a szervezet más magyar csoportosulásokkal? Mindezt azzal a kérdéssel fejezi ki többször is, hogy miért kell mindenáron a Köcsög utcába járnunk egyeztetésekre? Az Index tájékozatlan tudósítói népmesei párhuzamot sejtenek e szóhasználat mögött, pedig az igazság az, hogy Markó RMDSZ-hivatala Marosvásárhelyen valóban a Köcsög utcában található - ezt le is ellenőriztük, a fényképes bizonyítékok a galériában találhatók.


Nézze meg képeinket!

Szinte véletlenül szerzünk tudomást viszont arról az eseményről, ami pedig akár komoly médiafigyelmet is érdemelhetne: helyi fiatalok gigantikus Erdély körüli biciklitúrát szerveztek az autonómiáért, éppen a tábor utáni hétre, azaz mostanra. Az esemény egyik támogatója testvérlapunk, a Transindex, ahol a teljes túrát végigblogolják a résztvevők, akit érdekel, nézzen rá sűrűn).

A hivatalos műsorszámokon kívül rengeteg tapasztalatot lehetett szerezni a központi kocsma környékén, ahol a hazai és erdélyi jobboldali szürkeállomány java mozgott. Sokszor, sok formában hangzott el errefelé az alapkérdés: Orbánnal vagy nélküle? Jelenthetjük, hogy nem reprezentatív számításaink szerint ebben a rétegben inkább a nélküle került többségbe, az egykori vezérkultusznak semmi nyoma, Viktorviktor tavaszi teljesítményét szinte kivétel nélkül kiábrándítónak tartják. Alternatívát viszont senki nem lát, és azt is biztosra veszi mindenki, hogy, finoman szólva, a párt körüli politikai-gazdasági konstelláció nem teszi lehetővé semmilyen érdemi személyi változás alulról történő megindítását. Mindenesetre sokan szívesen végignéznék legalább a Wermer-utód marketinges Habony Árpád vagy akár Rogán "Vizsla" Antal felnégyelését.

Viktor elvegyült

Szintén a kocsmánál ismerkedünk meg a lelkes nagymagyarországtérkép-árussal, Gézával, aki magasról indítja bimbózó kapcsolatunk kezdeteit: meddig lesz még az Index magyarellenes, kérdezi. Ehhez képest később remek viszonyban válunk el, hiszen meghívást kaptunk egy szemlére öreg kastélyába, amit a romániai kárpótlás során fog hamarosan visszakapni.

Amint arról már mi is beszámoltunk, Orbán Viktor az utolsó teljes napon, szombaton veszi birtokba a színpadot, a szokásosan lelkes közönség előtt. A beszéd tartalmáról már írtunk, Orbán őszes hajszínét pedig már végigrágta a hétfői bulvársajtó, itt most nézzük akkor a többit. Formailag semmi újítás: a több éve bevezetett párbeszédes-konzultációs játékot láthattuk, csak nem Philippel vagy Kudlik Julival, hanem a Fidesz határontúl-gurujával, Németh Zsolttal. A műsor energiája, lendülete kétségkívül nagyobb volt, mint a kampányban látott enervált, bocs-hogy-élek Orbán-megszólalások, de még mindig messze voltunk a klasszikus performanszoktól.

Az öreg nénik ismét elmaradhatatlannak bizonyultak, értékes hozzászólásaik ("Dávid Ibolya egy hülye picsa!") sokat élénkítettek a hangulaton, a backstage-ben lejátszódó Viktor-lerohanásról nem is beszélve (most már meghalhatok! - sóhajtotta az egyik szerencsés, aki közel juthatott). Mindenesetre a jelenlevők beírtak egy jópontot is a nagyfőnök ellenőrző könyvébe, mivel az eddigi gyakorlattal ellentétben idén nem zárkózott be a beszéde után, hanem estére lement bulizni a tömegbe, és a közönség soraiban állva nézte meg a Rózsi-koncertet.


Galéria!

A tábor kellemetlen oldalához tartozott az egyik hazai nagyvállalati vezető (volt belőlük jó néhány) kínos, több órán át húzódó afférja a rendőrséggel - nem fogadott szót nekik, mire a szervek nagyjából túszul ejtették -, a helyzetet Tőkés püspök segítségével diplomáciázták végül egyenesbe úgy-ahogy, illetve a Fidesz külügyi kabinetjében dolgozó két munkatársának (plusz egy hatéves kisfiú) szerencsétlen autóbalesete hazafelé, amit Marosvásárhely közelében egy úthiba okozott. Egyikük állapota igen súlyos (csigolyatörések, tüdőroncsolódás), a kisfiút pedig kéztörései miatt operálták meg azonnal a marosvásárhelyi kórházban.