Olivér
5 °C
8 °C

Párbeszéd a Köcsög utcában

2006.07.25. 11:13
Tusnádfürdőn idén már tizenhetedik táborát szervezte a jobboldalhoz kötődő Pro Minoritate Alapítvány. Bennünket érdekel, hogy merre tovább quo vadis, így elmentünk.

Mindent vissza! - hangzott el a vezényszó többször is a tábor területén. Persze most sem arról volt szó, hogy tömeges igény keletkezett volna az elcsatolt területek visszafoglalására, mindössze a borkóstolók végén szedték össze ezzel a felkiáltással az üres poharakat. Egyébként idén a kocka fordulását tapasztaltuk meg: a félremenedzselt anyaországból ha lassan is, de bizony megkezdődött a visszaszivárgás - van erdélyi származású, aki a megélhetését ismét szülőföldjén találta meg, és vannak magyarországi születésűek, akik cégeiknek keresnek biztos, keveset adózó és közeli búvóhelyet.

Dübörögnek

A hangulat ugyanis alaposat fordult: a saját korrupciós ügyeibe szinte szó szerint belefojtott Nastase teljes eltűnése óta a gazdaság dübörög, őket irigylik németek és franciák. Költségvetési hiány ugyanis alig van, a külföldön dolgozó román állampolgárok milliárdszámra utalják haza eurómegtakarításaikat, a lej szárnyal (az elmúlt időszakban jó harminc-negyven százalékot erősödött a forinthoz képest), és mindenhol ipari objektumok bújnak elő a föld alól. A kilátogató magyarok pedig azt latolgatják - a hitelminősítők nemrégi bejelentése nyomán -, hogy hány év múlva kell majd forintjukat euróra váltani Tusnádfürdő vendégeinek.


Klikk a képre!

"Gyurcsány egy félreérthető nyilatkozatával felemelte a sör romániai árát" - fogalmazza meg később panaszát a kocsmapultnál egy résztvevő; merthogy most húszezer régi, vagyis két új lejt kóstál négy deci, ami átszámítva már kétszáz forint magasságában van. Ez persze a hazai fesztiválok söráraihoz képest még mindig kedvező, de sehol nincs már azokhoz a nem is olyan régi időközhöz képest, amikor otthoni viszonylatban fillérekért lehetett egy hétig bulizni.

Megjelentek a multik

Az idei rendezvény rövidebb is, takarékosabb is, mint a korábbiak, vélhetően a magyarországi jobboldal szorultabb anyagi helyzete miatt - az esemény a szokásos vasárnap helyett kedd este kezdődik, viszont ugyanúgy vasárnap hajnalban zárul, mint általában. Áttörés az eddigiekhez képest, hogy megjelentek szponzorként a multik, például az Erdélyben már régóta jelen lévő Mol, illetve a magyar fogyasztókat külön piacként látó és nemrég egy bevásárlással a román piacon is megjelent Vodafone. A társaság olyan komolyan veszi a terjeszkedési szándékot, hogy magyar ügyfélszolgálatot működtet, és kedvezményes anyaországi telefonálást ígér.

A program az eddigiekhez hasonló: nappal előadások és vitafórumok politikáról, kultúráról, médiáról, tudományról, gazdaságról (néhány vendég a sok közül: a világhírű hálózatelméleti szakember, Barabási Albert László, Hernádi Zsolt Mol-elnök, Martonyi János exkülügyminiszter, Pálffy István híradós, Cselényi László Duna TV-elnök, Kukorelly Endre író), este pedig koncertek, magyar és nem magyar sztárokkal. Itthonról most Demjén Rózsi, a Karthago és a Heaven Street Seven említendő, máshonnan pedig a Zdob si Zdub, a Moldovából érkező román kettősállampolgár-együttes, illetve a Romániából Amerikába kivándorolt magyar zsidó bluesgitáros-énekes, A. G. Weinberger arat óriási sikert.

Tőkés panaszkodik, Markó megvív az ellenszenvvel

A politikai programok egyik csúcspontja a hatalmas érdeklődés mellett lezajló Markó-Tőkés vita. Az erdélyi magyar politika Stan és Panja úgy tűnik, már eljutott odáig, hogy egymás nélkül nem megy - de természetesen számítani lehetett arra, hogy szétdurrantanak egymás fején néhány liszteszsákot, és a locsolóslaggal is párszor egymás képébe spriccelnek.

És valóban: a pragmatikus képét mutató Markó lendületes víziói közepette is be-beszól ellenfelének, de, talán most először, nyíltan kifejti, hogy a kisebbségi törvényt Romániában csak a kulturális autonómia intézményével együtt hajlandóak elfogadni, utána pedig teljes erővel irány Székelyföld területi autonómiája. Tőkés ezzel szemben csalódást kelt; bár, ne feledjük, saját közönsége előtt játszik, így mégis gyakorta kap nagy tapsokat. Bevezető félórás beszédének - nem túlzás - kilencven százalékát saját sérelmeinek felemlegetése teszi ki, a konkrét programra alig jut ideje. Markó ezzel szemben idegenben is magabiztos, jó kommunikátor, holott jól érezhető ellenszenvvel kell megvívnia - tényleg, végiggondolta már valaki, milyen zseniális hatalomtechnikai és kommunikációs képességek kellhettek Markónak a vezető szerep fenntartásához? Gyurcsány és Mikola óta tudható, hogy az erdélyi magyarok túlnyomó többsége jobbos - márpedig a tusnádfürdői jobbos közönség láthatóan-hallhatóan inkább Tőkéshez húzott.

Inkább Orbán nélkül

A püspök és a miniszterelnök-helyettes közös műsora viszont meglepetésre vicces motívumokkal is gazdagszik: Tőkés sokadszor is felemlegeti a kérdést, hogy miért kell az egyeztetéseket az RMDSZ keretein belül végezni, miért nem áll szóba a szervezet más magyar csoportosulásokkal? Mindezt azzal a kérdéssel fejezi ki többször is, hogy miért kell mindenáron a Köcsög utcába járnunk egyeztetésekre? Az Index tájékozatlan tudósítói népmesei párhuzamot sejtenek e szóhasználat mögött, pedig az igazság az, hogy Markó RMDSZ-hivatala Marosvásárhelyen valóban a Köcsög utcában található - ezt le is ellenőriztük, a fényképes bizonyítékok a galériában találhatók.


Nézze meg képeinket!

Szinte véletlenül szerzünk tudomást viszont arról az eseményről, ami pedig akár komoly médiafigyelmet is érdemelhetne: helyi fiatalok gigantikus Erdély körüli biciklitúrát szerveztek az autonómiáért, éppen a tábor utáni hétre, azaz mostanra. Az esemény egyik támogatója testvérlapunk, a Transindex, ahol a teljes túrát végigblogolják a résztvevők, akit érdekel, nézzen rá sűrűn).

A hivatalos műsorszámokon kívül rengeteg tapasztalatot lehetett szerezni a központi kocsma környékén, ahol a hazai és erdélyi jobboldali szürkeállomány java mozgott. Sokszor, sok formában hangzott el errefelé az alapkérdés: Orbánnal vagy nélküle? Jelenthetjük, hogy nem reprezentatív számításaink szerint ebben a rétegben inkább a nélküle került többségbe, az egykori vezérkultusznak semmi nyoma, Viktorviktor tavaszi teljesítményét szinte kivétel nélkül kiábrándítónak tartják. Alternatívát viszont senki nem lát, és azt is biztosra veszi mindenki, hogy, finoman szólva, a párt körüli politikai-gazdasági konstelláció nem teszi lehetővé semmilyen érdemi személyi változás alulról történő megindítását. Mindenesetre sokan szívesen végignéznék legalább a Wermer-utód marketinges Habony Árpád vagy akár Rogán "Vizsla" Antal felnégyelését.

Viktor elvegyült

Szintén a kocsmánál ismerkedünk meg a lelkes nagymagyarországtérkép-árussal, Gézával, aki magasról indítja bimbózó kapcsolatunk kezdeteit: meddig lesz még az Index magyarellenes, kérdezi. Ehhez képest később remek viszonyban válunk el, hiszen meghívást kaptunk egy szemlére öreg kastélyába, amit a romániai kárpótlás során fog hamarosan visszakapni.

Amint arról már mi is beszámoltunk, Orbán Viktor az utolsó teljes napon, szombaton veszi birtokba a színpadot, a szokásosan lelkes közönség előtt. A beszéd tartalmáról már írtunk, Orbán őszes hajszínét pedig már végigrágta a hétfői bulvársajtó, itt most nézzük akkor a többit. Formailag semmi újítás: a több éve bevezetett párbeszédes-konzultációs játékot láthattuk, csak nem Philippel vagy Kudlik Julival, hanem a Fidesz határontúl-gurujával, Németh Zsolttal. A műsor energiája, lendülete kétségkívül nagyobb volt, mint a kampányban látott enervált, bocs-hogy-élek Orbán-megszólalások, de még mindig messze voltunk a klasszikus performanszoktól.

Az öreg nénik ismét elmaradhatatlannak bizonyultak, értékes hozzászólásaik ("Dávid Ibolya egy hülye picsa!") sokat élénkítettek a hangulaton, a backstage-ben lejátszódó Viktor-lerohanásról nem is beszélve (most már meghalhatok! - sóhajtotta az egyik szerencsés, aki közel juthatott). Mindenesetre a jelenlevők beírtak egy jópontot is a nagyfőnök ellenőrző könyvébe, mivel az eddigi gyakorlattal ellentétben idén nem zárkózott be a beszéde után, hanem estére lement bulizni a tömegbe, és a közönség soraiban állva nézte meg a Rózsi-koncertet.


Galéria!

A tábor kellemetlen oldalához tartozott az egyik hazai nagyvállalati vezető (volt belőlük jó néhány) kínos, több órán át húzódó afférja a rendőrséggel - nem fogadott szót nekik, mire a szervek nagyjából túszul ejtették -, a helyzetet Tőkés püspök segítségével diplomáciázták végül egyenesbe úgy-ahogy, illetve a Fidesz külügyi kabinetjében dolgozó két munkatársának (plusz egy hatéves kisfiú) szerencsétlen autóbalesete hazafelé, amit Marosvásárhely közelében egy úthiba okozott. Egyikük állapota igen súlyos (csigolyatörések, tüdőroncsolódás), a kisfiút pedig kéztörései miatt operálták meg azonnal a marosvásárhelyi kórházban.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?