Eleonóra
-1 °C
2 °C

Nem tudták lejáratni a lengyel elnöki cím várományosát

2005.10.17. 19:42
Növelte előnyét erősen jobboldali riválisával szemben Donald Tusk, a lengyel elnökválasztás esélyese. A liberális elnökjelölt ellen a múlt héten a szélsőjobboldal hecckampányba kezdett, a támadás azonban csak segített Tuskon.

Hiába indított hecckampányt a lengyel szélsőjobboldal a köztársasági elnökválasztás legfőbb esélyese, a jobboldali liberális Donald Tusk ellen. A legfrisebb közvélemény-kutatások szerint a választás vasárnapi második fordulója előtt Tusk legalább tíz százalékponttal vezet ellenfele, a szélsőségesbe hajlóan jobboldali Jog és Igazság (PiS) párt jelöltje, Lech Kaczinsky előtt.

Nem tudta

Tusk pénteken kénytelen volt beismerni, hogy nagyapja a második világháború kezdetén rövid ideig valóban szolgált a német hadseregben. Két nappal korábban még a PiS táborának "piszkos trükkjét" emlegette a váddal kapcsolatban. A lengyel lapok azonban megírták, hogy berlini levéltárak tanúsága szerint Tusk nagyapja, Józef néhány hónapig valóban szolgált a Wehrmacht egyik segédzászlóaljában. Tusk fenntartja, hogy nem tudott erről a tényről.

A levéltári anyagokból azonban az is kiderült, hogy a nagypapa később átállt a nácik ellen harcoló lengyel földalatti hadsereghez, és mindig cáfolta, hogy önként csatlakozott volna a Wehrmachthoz.

A németekkel való kollaboráció rendkívül súlyos vádnak számít Lengyelországban, amely becslések szerint 6 millió lakosát veszítette el a brutális hitleri megszállás alatt. Tusk a lengyel tengermelléken élő kasub népcsoport tagja, s a kasubokat kényszerrel sorozták be a német hadseregbe a náci megszállás idején.

Látványosan kibékültek

A Wehrmacht-vádat Kaczynski kampányfőnöke dobta föl a múlt hét elején, azt sugallva, hogy Tusk nagyapja önként csatlakozott a németekhez, hiszen "a nézetei is inkább németbarátok" voltak. Tusk tábora azonnal cáfolt, és a kampányfőnököt, Jacek Kurskit kizárták a PiS-ből. Kaczynski bocsánatot kért Tusktól, és a két elnökjelölt látványosan ki is békült egymással vasárnap Krakkóban, a krakkói érsek, Stanislaw Dziwisz és több tucat lengyel pap által bemutatott koncelebrációs szentmisén.

A PBS közvélemény-kutató intézetnek a Gazeta Wyborcza című lengyel napilapban közzétett felmérése szerint Tuskot a jövő vasárnapi második forduló előtt a választók 55, míg Kaczynskit 45 százalékuk támogatja. A felmérés zöme azután készült, hogy a lengyelek ismerték a "Wehrmacht-vádat", de már azt is tudták, hogy a nagypapa nem önként csatlakozott a német hadsereghez.

A Fakt című napilap a TNS OBP közvélemény-kutató intézet felmérését ismertette, mely szerint Tusk támogatottsága 57, Kaczynskié pedig 43 százalékos. A napilap kiemelte, hogy Tusk növelte előnyét a múlt hét közepén Kaczynskival szemben, miután annak kampányfőnöke megfogalmazta vádját vele szemben.