Timót, Xénia
-4 °C
2 °C

Baloldali szabadegyetem is lesz Tusnádfürdőn

2004.06.28. 15:39
Jellemzően baloldali előadókat hívtak meg a július 5. és 11-e közötti tusnádfürdői nyári szabadegyetemre, ahol egy héttel később a jobboldal rendezi meg táborát Orbán Viktor részvételével. A táborhelyszín a szervezők szerint nem az évek óta ott tartott fideszes rendezvény miatt lesz az erdélyi településen, hanem mert a rendezvénynek az elmúlt évben helyet adó Orosháza testvérvárosa éppen Tusnádfürdő. Jövő hétfőn találkozik Adrien Nastase román- és Medgyessy Péter magyar miniszterelnök, majd a kormányfők együtt nyitják meg a tábort Tusnádon.
Békés megyéből Tusnádfürdőre költözik az öt éve szervezett EU-integrációs tábor, tájékoztatta a magyar sajtót az RMDSZ bukaresti székházában Vastagh Pál, az Országgyűlés alkotmányügyi bizottságának elnöke, aki az MTI jelentése szerint Kelemen Hunor RMDSZ-képviselővel és Borboly Csabával, a romániai Hargita megye frissen megválasztott tanácsának alelnökével együtt tartott sajtótájékoztatót. Tusnádfürdőn az elmúlt években a magyar parlamenti ellenzékhez közel álló alapítvány szervezett tanácskozásokat, Bálvánoysi Nyári Szabadegyetem néven, e rendezvény díszvendége sok éve Orbán Viktor volt miniszterelnök. Az idei programot egy héttel a baloldali tábor zárása után tartják.

Átadják a tapasztalatokat

A nyári ifjúsági szemináriumot az orosházi Demokrácia, Szolidaritás, Esélyegyenlőség Alapítvány a Magyar Ifjúsági Értekezlettel (Miért) és Hargita megye önkormányzatával együtt szervezi. E rendezvénysorozat keretében a magyarországi és romániai előadók elsősorban az Európai Unió alkotmányozási folyamatáról értekeznek majd, de az uniós források megszerzésének pályázati módszertanával és az uniós terminológiájával, valamint a Nemzeti Fejlesztési Terv részleteivel is megismertetik a szemináriumon részvevő fiatalokat, mondta az öt éve elindított programsorozat szülőatyja, Vastagh Pál szocialista képviselő az Indexnek.

Borboly Csaba, a Magyar Ifjúsági Értekezlet vezetője az Indexet arról tájékoztatta, hogy az előadók összeállításakor nem politikai hovatartozás alapján döntöttek, de például a romániai előadók közül csak az RMDSZ különféle irányvonalainak képviselőit hívták meg, a Magyar Polgári Szövetségét nem.

Borboly tájékoztatása szerint a magyarországi előadók listája nagyjából megegyezik a korábbi Békés megyeiek összetételével, ennek összeállítása azonban az orosházi alapítvány feladata. A főszervező azt is jelezte, hogy nem azért lesz Tusnádfürdőn a tábor, mert az fideszes fellegvár volna, hanem, mert Orosháza testvérvárosa éppen Tusnádfürdő. Vastagh Pál szerint éppen az orosházi eseményre az elmúlt évben hivatalos tusnádfürdőiek javasolták az idei helyszínt.

A két miniszterelnök tiszteletét teszi az ifjúsági rendezvényen

A tábort egyébként Adrien Nastase román- és Medgyessy Péter magyar miniszterelnök nyitja meg. A két kormányfő a táborba érkezésük előtt közösen avatja fel a létavértesi-székelyhídi határátkelőt, valamint rövid megbeszélést tart Nagyváradon. A Hargita megyei tanács egyébként rövid székelyföldi körútra hívta meg a magyar miniszterelnököt, aki valószínűleg július 6-án ellátogat Csíkszeredára, Farkaslakára és Korondra is.

Vastagh Pál elmondta, hogy programjukon először jelenik meg a magyar miniszterelnök. Az emiatt kiemelkedő jelentőségűvé váló esemény egy "újszerű kezdeményezés", mondta Vastagh. A kormányfők szerinte azért fogadták el a meghívást a táborba, mert Magyarország csatlakozása után az ország egyik legfontosabb nemzeti érdeke Románia csatlakozása az EU-hoz.