Zsuzsanna
-4 °C
3 °C

Nyári szabadegyetem-vita Erdélyben

2003.07.16. 13:09
Tusnádfürdőn és Marosvásárhelyen is szabadegyetemet szerveznek magyar fiatalok számára. Az előbbi a Romániai Magyarok Demokrata Szövetségéből (RMDSZ) kivált Reform Mozgalom szervezi, a másikat pedig az RMDSZ-szel együttműködő ifjúsági szervezetek. A reformisták programjára nem adott a magyar állam pénzt, míg a másikat hétmillió forinttal támogatja.
Idén tizennegyedik alkalommal rendezik meg a Bálványosi Nyári Szabadegyetemet és Diáktábort, a nagyszabású programnak azonban immár konkurenciája is akad, a Félsziget nevű ifjúsági találkozó, amelyre tizenötezer résztvevőt várnak a szervezők. A Félsziget rendezői már két alkalommal tartottak diáktalálkozót, ezek azonban visszhangtalanul zajlottak, hiszen a két programra összesen kétezerötszáz fiatalt tudtak megmozgatni.

A Félszigettel elvonják a fiatalok figyelmét?

A tusnádfürdői szabadegyetem szervezői a Népszabadság szerint azzal vádolják az RMDSZ-t, hogy a Marosvásárhelyen és Marosfőn rendezett, fesztiválokkal és konferenciákkal egybekötött táborok révén próbálja megtorpedózni a hagyományos tusnádfürdői rendezvényt, és elvonni arról a fiatalok figyelmét.

Szilágy Zsolt parlamenti képviselő, az RMDSZ-ből kivált Reform Mozgalom elnöke, a Fidesz égisze alatt indult bálványosi szabadegyetem egyik szervezője Kolozsváron a Népszabadságnak kijelentette: az RMDSZ még az Illyés Közalapítványnál is közbelépett annak érdekében, hogy a tusnádfürdői rendezvény ne kapjon támogatást, miközben az RMDSZ által patronált másik két tábor megrendezéséhez a magyar kormány hétmillió forinttal járult hozzá.

Parlamenti ellenzék nélkül Marosvásárhelyen

A tusnádfürdői eseményt "Együtt vagy külön utakon - Integárció és nemzeti érdek" mottóval, míg Marosvásárhelyen "Igen! Irány Európa" címmel rendeznek szabadegyetemet. Az előbbin felszólal Nagy Sándor területfejlesztési államtitkár is, de az utóbbi rendezvényre Németh Zsolt fideszes képviselő közlése szerint nem hívtak ellenzéki politikust. Németh egyébként az "ellenrendezvényről" egy szerdai sajtóbeszélgetésen úgy vélekedett, az nem konkurenciája a tusnádfürdői nyárnak, mivel az csupán egy happanyng, egy nagy buli, míg a másik eseménynek hagyományai vannak, és nem egy szimpla buli, hanem szellemi műhely.

Területi autonómia

Tusnádfürdőn szó lesz a Székelyföld esetleges területi autonómiájának kérdéséről, aminek az ad apropót, hogy az Európai Bizottság egy állásfoglalásában kiállt a nemzeti és etnikai kisebbségek területi autonómia mellett. Arról a Félsziget honlapjáról nem lehet értesülni, hogy kiket is hívtak meg konferenciájukra, a tusnádfürdői tábor egy hete alatt a magyarországi parlamenti ellenzék számos prominense képviselteti magát, így többször is szólásra emelkedik majd Orbán Viktor volt miniszterelnök, Németh Zsolt, korábbi külügyi államtitkár, Tállai András ex-PM-államtitkár, vagy Deutsch Tamás korábbi sportminiszter. De jelen lesz az eseményen Auth Henrik, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke is.