Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Kiszabadították a Szahara-turistákat?

2003.05.19. 19:02
Több német tömegtájékoztatási eszköz, valamint a Radio France International francia rádió hétfőn kora délután azt jelentette, hogy kiszabadultak fogságukból Algériában a még fogva tartott európai turisták. Hivatalos forrásból azonban még nem erősítették meg a híreket.
Az algériai hadsereg hétfőn ugyanakkor hivatalosan cáfolta, hogy kiszabadultak fogságukból a Szaharában még fogva tartott európai turisták. Az algériai hadsereg vezérkara hétfő délután hivatalosan cáfolta a Szahara algériai részén egy fegyveres csoport által fogva tartott túszok második csoportjának kiszabadulásáról szóló információkat - közölte egy hivatalos forrás Algírban. Az AFP által idézett forrás hozzátette, hogy az algériai hadsereg és a biztonsági szolgálatok folytatják erőfeszítéseiket a túszok kiszabadítása érdekében.

Katonai akció, áldozatok

Harminckét európai turista tűnt el az elmúlt hetekben, hónapokban a Szaharában, Algéria déli részén, ahol hírek szerint iszlám szélsőségesek túszként kezelték őket. A 32 túszból 17 szabadult ki május 13-án, a továbbra is fogságban tartott külföldiek között tíz német, négy svájci és egy holland volt. Az n-tv német hírtelevízió saját információként közölte a szabadulást, s azt is, hogy a kiszabadult emberek úton vannak a fővárosba, Algírba. A dpa hírügynökség Dél-Algériában tartózkodó idegenvezetőkre és újságírókra hivatkozva tette közzé a hírt, s katonai akcióról tudósított.

Az ARD tévéállomás helyi tudósítója kora délután nem tudta megerősíteni az információkat. A jelentésekben áldozatokról is szó van, de nem tudni, hogy kiknek a körében.

Ellentmondásos jelentések

A hétfő reggeli híradások még arról szóltak, hogy az algériai haderő állítólag megkezdte a Szaharában túszként fogva tartott turisták második csoportjának kiszabadítását. Ezt megelőzően ellentmondásos jelentések okoztak zavart. Így például az el-Jum című algériai újság jelentése szerint a túszok szóban forgó csoportját már ki is szabadították. A Le Jeune Independant című újság ellenben azt írta, hogy küszöbön áll a kiszabadítási vállalkozás.

A dpa német hírügynökség adatai szerint jelenleg még 15 európai van az emberrablók fogságában: tíz német, négy svájci és egy holland. Tizenhét további túszt, közöttük a tíz osztrákot az algériai hadsereg szerdán már kiszabadította. A német külügyminisztérium hétfőn nem kívánta kommentálni a kiszabadításra vonatkozó közléseket.