Márk
13 °C
28 °C

Elengedték Irakban a túszokat

2006.11.15. 09:14
A túszok egy részét még kedden, másik részüket szerdán engedték szabadon Irakban, ahol egy minisztériumi épületből raboltak el harminckilenc személyt. Ketten még az emberrablók fogságában vannak.

Kiszabadult az iraki felsőoktatási minisztériumból elhurcolt személyek többsége, közölte szerdán az iraki kormányfő hivatala. A miniszterelnök szóvivője bejelentette, hogy két embert a túszejtők továbbra is fogva tartanak. Hozzátette, hogy 39 ember raboltak el, a felsőoktatási minisztérium 16 munkatársat, 5 látogatót és 18 őrzővédőt. Húsz embert még tegnap elengedtek, további tizenhetet szerda hajnalban.

Abid Dijáb al-Udzsajli felsőoktatási miniszter kedden még azt mondta, hogy közel száz alkalmazottat és látogatókat raboltak el a minisztérium épületéből.

A BBC még kedden az iraki oktatási minisztériumra hivatkozva azt közölte, a minisztérium egyik kutatóintézetében ejtettek túszokat. A beszámoló szerint az egyenruhás fegyveresek kisteherautók platóján érkeztek. Miután lepattantak, lerohanták a kutatóintézetet. A nőket szobákba zárták, a férfiakat - köztük kutatókat, látogatókat és biztonsági őröket - magukkal hurcolták.