Valér
2 °C
8 °C

Véget ért az óvodai túszdráma

2005.06.16. 14:39
Hetven gyereket ejtettek túszul fegyveresek egy kambodzsai óvodában. A túszmentő akció során egy gyermek életét vesztette. Négy túszejtőt elfogtak.

Egy hároméves kanadai kisfiú meghalt, de véget ért az óvodai túszdráma Kambodzsában. A Siem Reap-i nemzetközi óvodába csütörtökön reggel hatoltak álarcos fegyveresek. A túszejtők hetven gyereket tartottak fogva. A túszmentő akció során négy támadót elfogtak, egyes hírek szerint kettőt lelőttek.

Az első jelentések szerint hat terrorista rohamozott meg egy Siem Reap városában lévő óvodát. Később a gyerekek egy részét szabadon engedték. A kambodzsai katonai rendőrség parancsnok-helyettese és Khieu Kamharith tájékoztatási miniszter egybehangzó közlése szerint a túszejtők hat AK-47 géppisztolyt, hat puskát, kézigránátokat, 12 személyes minibuszt, valamint ezer dollár készpénzt követeltek.

A rendőrség telefonon tárgyalt a túszszedőkkel. Miután a hatóságok közölték, hogy nem teljesítik minden követelésüket, a terroristák megöltek egy hároméves kisfiút. A fiú a hírek szerint kanadai, bár ezt Kanada phnompeni követsége még nem erősítette meg.

Ezután a rendőrség megostromolta az épületet, és néhány percnyi tűzharcban ártalmatlanná tette a túszejtőket. Az életben maradt 28 túsz gyermek és az oktató sértetlenül kiszabadult. Egyes korábbi jelentések szerint a támadók hatan voltak, amit a rendőrség később határozottan cáfolt; más korábbi hírek szerint a rendőrök megöltek két túszejtőt.

Egy helyi lakos szerint az óvodába többek között amerikai, brit és japán születésű, de eredeti állampolgárságukról lemondott szülők gyermekei járnak. A túszok között ír, szingapúri, ausztráliai, kanadai, indiai, indonéziai, svájci, Fülöp-szigeteki és tajvani, 2-6 év közötti gyermekek is voltak.

Az idézett szemtanú úgy tudja, hogy jelenleg összesen 29 túsz van a terroristák fogságában. Szüleik valószínűleg a vendéglátóiparban dolgoznak a nyolcszázéves Angkor Vat templomkomplexum melletti, Phnompentől 225 kilométerre észak-nyugatra fekvő városban. Angkor Vat épületegyüttese Kambodzsa első számú turisztikai látványossága, az UNESCO világörökség része.