Endre, Elek
16 °C
28 °C

Meghosszabbították ultimátumukat az iraki emberrablók

2004.07.12. 06:10
A Fülöp-szigeteki állampolgár kivégzésével fenyegető túszejtők két nappal meghosszabbították a határidőt. A manilai kormány elutasította a követelést és nem vonja ki 51 fős kontingensét.
Két nappal meghosszabbították a manilai kormánynak adott ultimátumukat azok az iraki emberrablók, akik a fogságukban lévő Fülöp-szigeteki állampolgár kivégzésével fenyegetőzve az ázsiai ország békefenntartóinak kivonását szeretnék kikényszeríteni.

A túszejtők eredetileg vasárnap estig szabtak időt a manilai kormánynak arra, hogy bejelentse: július 20-ig kivonja békefenntartó katonáit az arab országból. Ellenkező esetre a fogságukban lévő Fülöp-szigeteki sofőr kivégzésével fenyegetőztek. A manilai kormányzat vasárnap elutasította a követelést, közölve: az 51 fős kontingens nem tér haza mandátumának augusztus 30-i lejárta előtt.

Egy neve elhallgatását kérő, magas beosztású Fülöp-szigeteki kormánytisztviselő hétfő reggel Manilában közölte, hogy az emberrablók két nappal, kedden estig meghosszabbították a határidőt. A tisztségviselő nem bocsátkozott részletetekbe, csak annyit jegyzett meg, hogy Manila reménykedik a túsz szabadon bocsátásában.

A Fülöp-szigeteki gépkocsivezetőn kívül iraki szélsőséges fegyveresek egy egyiptomi sofőrt és két bolgár állampolgárt is túszként tartanak fogva, akiknek sorsáról hétfő hajnalban továbbra sem lehetett bizonyosat tudni.