Hermina
15 °C
27 °C

Szabadok a szaharai túszok?

2003.08.18. 00:42
A német külügyminisztérium vasárnap este nem erősítette meg a ZDF televíziós csatorna értesülését, amely szerint a Szahara algériai részén tavasszal eltűnt európai turisták második csoportja - kilenc német, négy svájci és egy holland - Maliban kiszabadult volna fogvatartóik rabságából.
"Továbbra sem tudjuk megerősíteni az információt" - közölte a külügyminisztérium szóvivője. A dpa hírügynökség bamakói értesülése szerint az elhurcolt turisták átadására szerencsés esetben legkorábban hétfőn kerülhet sor.

A német televíziós csatornák a hivatalos berlini megerősítés hiánya ellenére is bíznak abban, hogy a 14 turista hazatérése ezúttal valóban csak karnyújtásnyira van. A bizakodást erősíti, hogy vasárnap ismét Bamakóba, Mali fővárosába érkezett Jürgen Chrobog német külügyi államtitkár, a szaharai ügy koordinátora. A német tömegtájékoztatás úgy tudja, hogy Chrobog orvosi műszerekkel felszerelt gépen érkezett Bamakóba, a turisták első komolyabb orvosi vizsgálata itt zajlana le.

Tavasszal 32 európai turista tűnt el több szakaszban a Szahara algériai részén. Közülük 17 kiszabadult május közepén. A 15 fogságban maradt turista közül tíz Németországból, négy Svájcból, egy pedig Hollandiából érkezett a Szaharába. Egyikük, a 46 éves német Michaela Spitzer belehalt a megpróbáltatásokba. Július közepén a ZDF arról számolt be, hogy a csoport - túszok és túsztartók - Algériából átvonult Mali északi részébe.

A turisták fogvatartóit a német tömegtájékoztatás radikális iszlamistákként emlegeti, akik váltságdíjat követeltek túszaik szabadon bocsátásáért. A sajtóban 64 millió eurós váltságdíjról is lehetett olvasni, de a legtöbb szakértő irreálisan magasnak tartotta az összeget.