Emőke
-4 °C
9 °C

Bírókat ejtettek túszul egy isztambuli bíróságon

2003.11.18. 11:49
Abdullah Öcalan bebörtönzött kurd szakadár vezér szabadon engedését követelő kurd tüntetők behatoltak kedden egy isztambuli bíróság épületébe, és túszul ejtettek több bírót. A török rohamrendőrség elfogta a fegyvereseket.
A Kurd Munkáspárt (PKK) mintegy két tucat fegyverese í bíróságon Abdulah Öcalan, a PKK bebörtönzött vezetőjének szabadonbocsátást követelte -közölte a NTV török hírtelevízióra hivatkozva a Reuters. A török rohamrendőrség a Reuters szerint könnygázt vetett be a fegyveresek ellen, és rövid időn belül visszafoglalta az épületet, illetve elfogta az akciót végrehajtó tüntetőket.

A behatolók az épület harmadik emeletéről transzparenseket függesztettek ki, amelyeken "Demokratikus megoldást a kurd kérdésre", "Zárják be az Imrali börtönt" szlogeneket írtak. (Az Imrali szigeten lévő börtönben őrzik a kurd vezért 1999-ben történt elfogása óta.)

Abdullah Öcalan annak a Kurdisztáni Munkáspártnak (PKK) a vezetője, amely tavaly Kurdisztáni Szabadság és Demokrácia Kongresszusára (KADEK) változtatta nevét, majd szombaton fölvette a Kurdisztáni Népi Kongresszus (KONGRA-GEL) nevet. A kurd szervezet lemondott korábbi szakadár terveiről, és párbeszédet ajánlott a török hatóságoknak.

Öcalant 1999-ben a török állam elleni gerillatevékenység miatt halálra ítélték, később azonban büntetését életfogytiglani szabadságvesztésre módosították.