Sára, Márió
2 °C
6 °C

Reggelre elszabadulhat a pokol Athénban

2004.12.15. 23:02
Ha határidőre nem érkezik meg a kért sofőr és az egymillió eurós váltságdíj, akkor felrobbatják a buszt - fenyegetőzött az athéni túszejtők egyike egy helyi tévének nyilatkozva. Ismeretlen fegyveresek állítottak le egy buszt Athén közelében, Marathónasznál szerda hajnalban. A Reuters két túszejtőről számolt be, akik egyenesen a repülőtérre kívánnak hajtani. Még hat embert tartanak fogva.
Reggel nyolcig adtak határidőt a túszejtők a váltságdíj kifizetésére - jelentette a Reuters. A magát Hasszánnak nevező túszejtő a görög Alter televíziónak kijelentette, nem enged el több túszt, és ha a határidő lejártával nem érkezik meg a kért sofőr és az egymillió eurós váltásgdíj, akkor "meggyújtja a kanócot". A buszban még két férfit és négy nőt tartanak fogva. Athén közelében, Marathónasznál két fegyveres szerda hajnal óta tart fogva több túszt egy buszban. A 26 emberből a nap folyamán többet elengedtek. A fegyveresek első követelése az volt, hogy a repülőtérről biztosítsanak számukra egy gépet Oroszország felé.

A nyilatkozat után a túszejtők egyike leadott egy lövést a közeli benzinkút felé. Jelentések szerint senki sem sérült meg.

Háromnegyed kettőkor még két túszt, egy férfit és egy nőt elengedtek a túszejtők, majd fél óra múlva újabb két túsz szabadult ki - jelentette az ERT görög közszolgálati televízió. Fél négykor újabb három túszt engedtek szabadon, majd később még kettőt. Ezzel 13-ra nőtt azoknak a száma, akik kiszabadultak a buszból a túszdráma kezdete óta. A szabadon engedett túszok egyike bolgár. Este újabb túszokat engedtek el. Még hat embert tartanak fogva a túszejtők.

A túszokat szerda hajnal óta tartják fogva étlen-szomjan a hideg buszban.

Albánok vagy oroszok?

A busz felrobbantásával fenyegetőzött az egyik állítólagos túszejtő, aki egy helyi rádiónak Hasszánként azonosította magát. A túszszedők állítólag Oroszországba szeretnének eljutni, egy repülőt és egymillió euró váltságdíjat is követelnek.

Azt még nem tudni, milyen nemzetiségűek a túszszedők. A görögországi albán nagykövet az AP-nek elmondta, a túszejtők azt mondták oroszok, de elképzelhető az is, hogy albánok. A CNN tudósítása szerint az egyik túszejtő telefonált egy helyi rádiónak, és Hasszánnak nevezte magát. Ha a rendőrség nem teljesíti a követeléseiket, akkor felrobbantják a buszt - közölte a túszejtő.

Az orosz és az albán nagykövetség munkatársai is a helyszínen vannak, hogy segítsenek azonosítani a túszejtők nemzetiségét. Az egyik túsz szerint a túszejtők idegen nyelven beszéltek, úgy hangzott, mintha orosz lenne.

Nem beszélnek

#alt#
Tekintse meg képeinket!

Athén külvárosában ismeretlen fegyveresek szerdán hajnali ötkor elfoglaltak egy buszt, amelyen huszonhatan utaztak, adta hírül a Reuters hírügynökség. A busz Athén egyik külvárosából tartott a belváros felé.

A túszejtők nem kommunikálnak a hatóságokkal, a rendőröknek csak a túszoktól vannak információik. A sofőr és a túszok elmondása szerint öt körül két férfi szállt fel a buszra, és lőttek egyet a levegőbe. A kavarodásban a sofőr elvette a busz kulcsait, és egy nővel elmenekült. A sofőr értesített a rendőrséget a történtekről, akik azonnal a helyszínre siettek.

A túszokon keresztül kommunikálnak

A görög közszolgálati televíziónak sikerült elérnie egy nőt, aki még a buszban van. Sztela Matara elmondása szerint egyelőre jól bánnak az utasokkal, nem bántalmazzák őket. A túszok sofőröket kérnek, ha megkapják, elengedik a nőket. A túsz szerint elengedik őket, ha a repülőtérre engedik a buszt. A túszejtők állítólag Oroszországba akartak eljutni. A nő szerint a rendőrség az ő mobilján kommunikál a túszejtőkkel. Fél egy után jelentették be a túszejtők, hogy egymillió eurót követelnek.

A görög rendőrségnek egy út melletti élelmiszerüzletben van a főhadiszállása. Itt látják el a kiszabadult túszokat, akiknek pszichológusok is segítenek túljutni a sokkon.

Délben a rendőrség megkérte az újságírókat, hogy hagyják el a túszdráma helyszínét. Addig a pillanatig a görög közszolgálati televízió élőben közvetítette az eseményeket. A rendőrség nem indokolta kérését.

Öten kiszabadultak

A Reuters jelentése szerint a rendőrség tárgyalókat küldött a helyszínre, akik kapcsolatba léptek a túszszedőkkel. A BBC értesülései szerint nem sokkal fél tizenegy előtt egy a kezét magasba tartó férfi hagyta el a buszt. A görög állami televízió élő közvetítésében látható volt, ahogy háromnegyed tizenegykor egy sántító nő is elhagyta a járművet. A televízió jelentése szerint a két kiszabadult túsz sokkos állapotban van, de amúgy sértetlen.

A túszszedők megengedték a túszoknak, hogy telefonon beszéljenek rokonaikkal.

Lezárt utak

A rendőrség lezárta az Athén keleti részéből kivezető országutakat, a területet a terrorelhárító erők figyelik, és a busz felett köröz egy rendőrségi helikopter is. Több száz rendőrt rendeltek ki a környékre. A rendőrség egyelőre nem adott ki hivatalos közleményt az esetről.

Görögországban utoljára öt éve történt buszos túszejtés, akkor két halálos áldozatot követelt a dráma.

Az események miatt a görög miniszterelnök elhalasztotta brüsszeli útját. A görög miniszterelnök az Európai Unió vezetőinek találkozóján vett volna részt, melyen Törökország uniós csatlakozásáról lesz szó. Valamennyi görög parlamenti párt részvétét fejezte ki a túszul ejtettek családjának.