Viola
-6 °C
-2 °C

Újabb tíz túsz Irakban

2004.09.30. 14:40
Az al-Dzsazíra csütörtökön tíz újabb túsz foglyul ejtéséről számolt be; a terroristák nem közölték követeléseiket. A brit kormány közben továbbra is sürgeti a Kenneth Bigley-t fogva tartó terroristákat, hogy lépjenek kapcsolatba velük a túsz megmentésének érdekében.
Csütörtökön újabb tíz Irakban foglyul ejtett túszról készült felvételt sugároztak az al-Dzsazírán. A túszok - akik közül hatan irakiak, ketten libanoniak és ketten indonéziaiak - foglyul ejtéséért ugyanaz a csoport vállalta a felelősséget, mint amelyik még augusztusban fogott el két francia újságírót.

Egyelőre nincsenek követelések

A videón három eddig azonosítatlan túszt mutattak és két eltakart arcú terroristát, amint azok a túszokra szegezik fegyvereiket. A terroristák nem hangoztattak követeléseket, és az sem derült ki, hogy hogyan és mikor ejtették túszul egy iraki cég alkalmazottait.

Szaddam bukása óta száznegyven külföldi túszt ejtettek foglyul szélsőséges csoportok Irakban, közülük legkevesebb huszonhatot végeztek ki. Jelenleg a legnagyobb médiavisszhang a brit túsz, Kenneth Bigley fogva tartását kíséri. A testvére egy, az állítólag a terroristáktól kapott levél alapján azt hangoztatja, hogy a túsznak kilencven százalékos esélye van az életben maradásra.

Kapcsolatba lépnének a terroristákkal

A brit kormány nem fog tárgyalni terroristákkal, de amennyiben azok kapcsolatba lépnek velük, úgy meghallgatják őket, derül ki Jack Straw külügyminiszter csütörtöki nyilatkozatából. Tony Blair még szerdán szólította fel a terroristákat, hogy lépjenek kapcsolatba kormányával Bigley életben maradásának érdekében.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!