Csokival csalogatták magukhoz a kisiskolásokat a túszejtők

2004.09.02. 16:04
Gránátokat hajigálva, lövöldözve terelték egybe túszaikat a beszlani túszszedők. A szemtanúk beszámolói szerint a kisiskolásokat csokival csalogatták. Megszólalt a kazánházból megszökő tucatnyi diák egyike is, menekülésüket egy oszét segítette.
Csokoládéval csalogatták magukhoz a kisiskolásokat a csecsen túszszedők Beszlanban. "A megnyitó után a lányom a gyerekekkel bement az iskolába, én pedig az udvaron maradtam néhány tanárral és beszélgettünk Ebben a pillanatban az udvarra behajtott egy katonai teherautó, amiből álarcos emberek ugráltak ki. Lőni kezdtek, és kettéosztották a tömeget. Azokat, akik közelebb voltak az iskolához, a fegyveresek az épületbe terelték, nekünk meg sikerült elbújnunk egy nem túl magas kerítés mögött. Figyeltük az eseményeket, és megpróbáltuk kideríteni, hogy mi történik a gyerekeinkkel, de nem mertünk közelebb menni. A fegyveresek, akik a bejáratnál maradtak őrködni, oroszul azt kiabálták nekünk: Oroszok, oroszok, jöjjenek ide, ne féljenek!" - mesélte a moszkvai Kommerszant napilapnak Roza Dugyijeva, az elsős Milána nagymamája, a támadás szemtanúja.

Tizennyolc fegyveres és két kutya

Tekintse meg kéepinket!
A lap információi szerint a terroristák az ingus határ mentén fekvő Hurikau nevű falu felől közelítették meg Beszlant. A községben túszul ejtették a körzeti megbízottat, Szultan Guradzsevet, ellopták az autóját, majd egy GAZ-66 típusú terepjárót. Guradzsevnek sikerült elmenekülnie, a hatóságoknak nem sokkal később azt mondta, hogy a terroristák tizennyolcan voltak, köztük két nő, és volt két kutyájuk is.

A tizedik osztályos Zaur Dzafarov egyike azoknak, akiknek sikerült kimenekülnie az iskolából. "Háttal álltunk az utcának, és nem láttuk a közeledő autót. Már csak azt vettük észre, hogy emberek ugrálnak ki a kocsiból, elől álarcosok jöttek. Őket szakállas férfiak követték és két nő, fekete ruhában. Gránátokat kezdtek el dobálni, meg lövöldözni és körbe vettek minket. Felkaptam a húgomat, és a fák felé kezdtem el futni. Ránk nem nyitottak tüzet. Csak utánunk kiabáltak, hogy jöjjünk vissza".

Szökés a kazánházból

Egy hatodikos diák gyors reagálásának köszönheti, hogy megmenekült. "Éreztem, hogy minél előbb el kell futnom innen, ahogy megláttam az álarcos férfiakat" - emlékezett vissza. Rá nem, egy másik menekülő fiúra viszont már tüzet nyitottak a terroristák, de sikerült elrohannia.

A Guardian munkatársának sikerült megszólaltatnia egyet a kazánházban elbújó, majd onnan elmenekülő tucatnyi diák közül. "Egy ajtórésen keresztül láttuk a géppisztolyos férfiakat. Az egyik tanárom egy álarcos lányt is látott, többek szerint csecsenül beszéltek egymással" - mesélte. A kis csoport váratlanul oszét beszélgetésre figyelt fel. "Segíts nekünk, suttogtuk. Segített, mi meg kirohantunk a kazánházból. A terroristák néhányunkat elkapták és visszarángatták, de nekem sikerült kiszabadulnom" - mondta.

"A szemem láttára csak egy embert öltek meg" - mesélte az egyik szemtanú, Ruszlan Borojev. "Egy fiatal fiút fejbelőttek, a holtteste most is az iskola udvarán fekszik. Miután beterelték a túszokat az iskolába, néhány fegyveres nagy ládákat kezdett el lepakolni az autóról". A ládákban állítólag gránátok, bombák, valamint MON-50 és MON-100 típusú aknák voltak. Amikor a túszokat beterelték a tornaterembe, a terroristák körbeaknázták az épületet.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Eladnék
  • Betét