Pandora, Gabriella
-3 °C
3 °C

Csokival csalogatták magukhoz a kisiskolásokat a túszejtők

2004.09.02. 16:04
Gránátokat hajigálva, lövöldözve terelték egybe túszaikat a beszlani túszszedők. A szemtanúk beszámolói szerint a kisiskolásokat csokival csalogatták. Megszólalt a kazánházból megszökő tucatnyi diák egyike is, menekülésüket egy oszét segítette.
Csokoládéval csalogatták magukhoz a kisiskolásokat a csecsen túszszedők Beszlanban. "A megnyitó után a lányom a gyerekekkel bement az iskolába, én pedig az udvaron maradtam néhány tanárral és beszélgettünk Ebben a pillanatban az udvarra behajtott egy katonai teherautó, amiből álarcos emberek ugráltak ki. Lőni kezdtek, és kettéosztották a tömeget. Azokat, akik közelebb voltak az iskolához, a fegyveresek az épületbe terelték, nekünk meg sikerült elbújnunk egy nem túl magas kerítés mögött. Figyeltük az eseményeket, és megpróbáltuk kideríteni, hogy mi történik a gyerekeinkkel, de nem mertünk közelebb menni. A fegyveresek, akik a bejáratnál maradtak őrködni, oroszul azt kiabálták nekünk: Oroszok, oroszok, jöjjenek ide, ne féljenek!" - mesélte a moszkvai Kommerszant napilapnak Roza Dugyijeva, az elsős Milána nagymamája, a támadás szemtanúja.

Tizennyolc fegyveres és két kutya

Tekintse meg kéepinket!
A lap információi szerint a terroristák az ingus határ mentén fekvő Hurikau nevű falu felől közelítették meg Beszlant. A községben túszul ejtették a körzeti megbízottat, Szultan Guradzsevet, ellopták az autóját, majd egy GAZ-66 típusú terepjárót. Guradzsevnek sikerült elmenekülnie, a hatóságoknak nem sokkal később azt mondta, hogy a terroristák tizennyolcan voltak, köztük két nő, és volt két kutyájuk is.

A tizedik osztályos Zaur Dzafarov egyike azoknak, akiknek sikerült kimenekülnie az iskolából. "Háttal álltunk az utcának, és nem láttuk a közeledő autót. Már csak azt vettük észre, hogy emberek ugrálnak ki a kocsiból, elől álarcosok jöttek. Őket szakállas férfiak követték és két nő, fekete ruhában. Gránátokat kezdtek el dobálni, meg lövöldözni és körbe vettek minket. Felkaptam a húgomat, és a fák felé kezdtem el futni. Ránk nem nyitottak tüzet. Csak utánunk kiabáltak, hogy jöjjünk vissza".

Szökés a kazánházból

Egy hatodikos diák gyors reagálásának köszönheti, hogy megmenekült. "Éreztem, hogy minél előbb el kell futnom innen, ahogy megláttam az álarcos férfiakat" - emlékezett vissza. Rá nem, egy másik menekülő fiúra viszont már tüzet nyitottak a terroristák, de sikerült elrohannia.

A Guardian munkatársának sikerült megszólaltatnia egyet a kazánházban elbújó, majd onnan elmenekülő tucatnyi diák közül. "Egy ajtórésen keresztül láttuk a géppisztolyos férfiakat. Az egyik tanárom egy álarcos lányt is látott, többek szerint csecsenül beszéltek egymással" - mesélte. A kis csoport váratlanul oszét beszélgetésre figyelt fel. "Segíts nekünk, suttogtuk. Segített, mi meg kirohantunk a kazánházból. A terroristák néhányunkat elkapták és visszarángatták, de nekem sikerült kiszabadulnom" - mondta.

"A szemem láttára csak egy embert öltek meg" - mesélte az egyik szemtanú, Ruszlan Borojev. "Egy fiatal fiút fejbelőttek, a holtteste most is az iskola udvarán fekszik. Miután beterelték a túszokat az iskolába, néhány fegyveres nagy ládákat kezdett el lepakolni az autóról". A ládákban állítólag gránátok, bombák, valamint MON-50 és MON-100 típusú aknák voltak. Amikor a túszokat beterelték a tornaterembe, a terroristák körbeaknázták az épületet.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?