Zita, Mariann
8 °C
21 °C

Amerikai cég honlapján tette közzé videóját az al-Kaida

2004.06.18. 11:34
Az al-Kaida Arab-félszigeti Szervezete által foglyul ejtett amerikairól kedd óta elérhetőek a világhálón közzétett felvételek. A terrorszervezet most először tört fel magántulajdonú honlapot, és használta azt propagandacélokra.
Egy amerikai, földméréssel és térképészettel foglalkozó cég honlapján helyezte el amerikai túszáról készített videófelvételét kedden az al-Kaida. A terrorszervezet közölte, hogy a még szombaton foglyul ejtett 49 éves Paul Marsall Johnson amerikai mérnököt 72 órán belül kivégzik, amennyiben nem engedik szabadon a Szaud-Arábiában fogva tartott több száz iszlám szélsőségest.

Az al-Kaida először tört fel magántulajdonú honlapot

A Szilicium-völgyi földmérő vállalt honlapján egy órával azelőtt jelent meg a videó, mielőtt a nagy hírügynökségek foglalkozni kezdtek volna vele, írja a Spiegel. A lap szakértői szerint ez volt az első eset, hogy az al-Kaida egy hackerei által feltört amerikai honlapot használt propaganda céljaira. Az iszlám terrorszervezet általában militáns iszlám honlapokon teszi közzé üzeneteit.

A felvétel rendkívül jó minőségű képeket tartalmaz az al-Kaida által foglyul ejtett túszról. A videón Johnson bekötött szemmel látható, széttépett piros ingje alatt jól kivehető a bal vállán lévő tetoválás. Rövid szövegében a túsz megadta nevét, nemzetiségét és elmondta, hogy repülőgép-szerelőként dolgozott Irakban. Ő egyébként az első amerikai, akit az egy éve tartó szaudi erőszakhullámban túszul ejtettek.

A földmérő vállalat vezetője, Tim Redd nem kívánta kommentálni a történteket.