Csilla, Noémi
10 °C
28 °C

Most török túszokat fenyegetnek lefejezéssel

2004.06.27. 11:15
Feltehetően az al-Kaida terrorszervezet támogatói állnak újabb három túsz elrablása mögött - állítja a BBC Online. Az al-Dzsazíra televízió újabb felvételt mutatott be, melyen három török túsz kivégzésével fenyegetnek terroristák.
Az al-Dzsazíra televízió által bemutatott videófelvételen három török túsz látható, körülöttük fegyveres terroristák. A mellékelt üzenet szerint a túszokat hetvenkét órán belül kivégzik, ha Törökország nem vonja ki embereit Irakból.

A terroristák arra is felszólítják a törököket, hogy tiltakozzanak a hétfőn kezdődő NATO-csúcs ellen. A felszólítás értelmében a török lakosságnak George Bush amerikai elnök ellen kell tüntetéseket szerveznie.

Egy neve elhallgatását kérő török diplomata az AP-nek nyilatkozva elárulta, hogy a három civil két napja tűnt el.

Ugyanazok

Elemzők szerint az eset felbátoríthatja az amúgy is aktív háborúelleneseket Ankarában. A NATO-tag Törökország a kezdetektől ellenezte a háborút, és nem is tagja az Egyesült Államok vezette koalíciónak. Ennek ellenére számos török civil dolgozik Irakban segítve a szövetséges hadsereget.

Az arab televíziónak eljuttatott közlemény szerint kivégzik a túszokat, ha az amerikai sereget segítők nem hagyják el Irakot a megadott határidőre. A felvételen a három török férfi két feketébe öltözött fegyveres előtt térdel.

A mostani túszejtők is az al-Kaida alvezére, Abu Muszab al-Zarkavi csoportjához tartoznak, legalábbis erre utalnak a falon látható feliratok. A terroristát eddig két túsz lefejezésével vádolják. Ő végezte ki az amerikai Nick Berget, és a múlt héten a dél-koreai Kim Sun-ilt. Mindkét kivégzést videóra vették, és iszlámista honlapokon nyilvánosságra hozták.