Timót, Xénia
-4 °C
2 °C

Az időjárás segít a kaliforniai tűzoltóknak

2003.11.01. 09:57
A hűvösebb őszi idő és a szitáló eső megkönnyebbülést hozott a tűztől megperzselt földnek Kaliforniában, de még ez sem elég ahhoz, hogy eloltsa a már hetek óta égő lángokat - tudósít a BBC. Tűzoltók ezrei próbálják elterelni a tüzet, hogy megvédjék a fenyegetett településeket.
A hőmérséklet esett az utóbbi napokban, és az előrejelzések szerint havazás várható a magasabb hegységekben. Éppen ezért a hetek óta küzdő túzoltók reméli, ellentámadásban mehetnek át, és eloltják a nagy károkat okozó tüzeket. Még hat tűzfészek ég Kalifornia déli részén Los Angeles, Ventura, San Bernardino és San Diego megyékben, és úgy tűnik mostanra már sikerült megfékezni a lángok terjedését - tudósít a BBC.

Megfékezték

Miközben úgy tűnik, a lángok elkerülik az eddig fenyegetett településeket, most a San Bernandino hegységben lévő Big Bear üdülőváros került veszélybe. A térséget kiürítették a hatóságok, amikor a lángok közel kerültek az aszálytól sújtott területekhez.

Közel 13 ezer tűzoltó küzd a lángokkal, melyek már kétezer otthont pusztítottak el, és több mint 267 ezer hektárt perzselt fel. "Ez Kalifornia történetének egyik legnagyobb tragédiája" - közölte az állam leköszönő kormányzója. Gray Davis megjegyezte, hogy a teljes kár jócskán meg fogja haladni a kétmilliárd dollárt, amit eredetileg becsült.

Davis megköszönte megválasztott utódja, Arnold Scharzenegger közbenjárását a szövetségi segélypénzekért. Az együttműködés ritka példájaként a a két ellenfél együtt dolgozik - közölte a BBC. Az övezetet George Bush elnök katasztrófasújtotta övezetté nyilvánította, mely lehetővé tette, hogy segélyeket folyósítsanak az államnak. Bush korábban kijelentette, minden lehetséges segítséget megadnak az államnak.