Zelma, Rajmund
-4 °C
3 °C

'Tűzszünet' a brit kormány és a BBC között

2003.06.30. 18:07
Egyfajta tűzszünet állt be hétfőn a munkáspárti brit kormány és a BBC között, miután mindkét fél ultimátumokkal és perrel fenyegette meg a másikat az iraki hírszerzési anyagok kormányzati kezelési módjának ügyében kirobbant, eddig példátlan médiaháborúban.
A hétfői The Times értesülése szerint a brit állami tévé- és rádióvállalat - miközben folytatja a kormány ellen kilátásba helyezett rágalmazási per aktív jogi előkészítését - arra készül, hogy független döntőbíró közbenjárását ajánlja fel a kormánynak, elkerülendő a kapcsolatokban további súlyos károkat okozó és igen drága nyilvános bírósági procedúrát.

A rágalmazási pert Andrew Gilligan, a BBC vezető katonapolitikai tudósítója helyezte kilátásba a cég teljes támogatásával és egyetértésével a hétvégén, miután Phil Woolas, az alsóház helyettes vezére - a többségi frakció helyettes vezetőjéhez hasonló, annál szélesebb jogú, kabinettagsággal járó tisztség viselője - nyilvános levélben vádolta meg Gilligant a parlament félrevezetésével.

A BBC-tudósító még májusban, meg nem nevezett hírszerzési illetékesre hivatkozva a londoni rádió hírműsorában azt mondta, hogy a kormány az iraki háború előtt igyekezett "szexisebbé" tenni a fegyveres beavatkozás megalapozásához összegyűjtött hírszerzési értesüléseket, főleg annak az állításnak az előtérbe helyezésével, hogy az iraki tömegpusztító fegyverek akkoriban 45 perces bevetési készültségben voltak.

A brit parlament külügyi bizottsága, részben éppen a BBC-tudósítás alapján, vizsgálatot indított annak kiderítésére, hogy a kormány a háború előtt nem élt-e vissza az iraki hírszerzési információkkal. A testület a minap meghallgatta Gilligant is.

Alastair Campbell, a kormány első számú szóvivője, akire Gilligan állításai elsősorban vonatkoztak, eddig három, ultimátumszerű üzenetben követelte, hogy a BBC fedje fel bizonyítékait, és kérjen elnézését a kormánytól. A BBC intézményi főszerkesztője, valamint hírigazgatója - mindketten a kormányzó Labour egykori pénzadományozó támogatói - hasonlóan éles üzenetekben utasította vissza a kormány "megfélemlítési kísérleteit" és "bosszúhadjáratát".

Campbell legutóbbi levele ugyanakkor burkolt "tűzszüneti" kezdeményezést is tartalmazott, javasolva, hogy a felek a külügyi bizottság jövő hétfőre várt vizsgálati eredményéig hagyjanak fel az ütésváltással. Campbellnek ehhez kedvező hátszelet adott az a kiszivárogtatás, miszerint a bizottság nem fogja megállapítani az ő felelősségét a hírszerzési adatok manipulálásában.

A BBC ugyanakkor egyre nagyobb mértékben aktív részesévé válik a parlamenti vizsgálatnak: Gilligan hírek szerint olyan dosszié összeállításán dolgozik, amely a Campbell által a bizottság előtt elmondottak "következetlenségeit" összegzi, és ezt a dossziét a BBC benyújtja a külügyi bizottságnak.