Judit
3 °C
7 °C

Kiújultak a harcok a Közel-Keleten

2000.10.03. 08:37
Az izraeli és a palesztin fél által kedd hajnalban megkötött tűzszünetet több helyen is áthágták a Gáza-övezetben és Ciszjordániában. Az újabb összecsapásoknak legalább hat áldozata van. Albright amerikai külügyminiszter szerdára Párizsba várja Ehud Barak izraeli miniszterelnököt és Jasszer Arafat palesztin vezetőt. Az ENSZ BT ötórás ülése eredménytelenül ért véget, miután az Egyesült Államok megakadályozta, hogy Izraelt nyilatkozatban ítéljék el túlzott erő használata miatt.
Amerikai és brit hírügynökségi jelentések szerint kiújultak a harcok a Gáza-övezetben és Ciszjordániában, alig fél nappal a tűzszünet megkötése után. Lövöldözésre került sor Necarim zsidó települése mellett, ahol az izraeli hadsereg helikopterről, rakétákkal és gépágyúkkal támadja az arab állásokat. Kődobálásról és lövöldözésről számoltak be Hebron, Jenin, Tulkarm and Betlehem térségéből is, ahol az izraeliek délelőtt megkezdték a visszavonulást a tűzszüneti megállapodásban foglaltaknak megfelelően. Helyszíni beszámolók szerint a palesztin biztonságiak mellett azonosítatlan, feltehetően Arafat-ellenes, a békefolyamattal szemben álló arab csapatok is beszálltak a harcba.

Az izraeli és a palesztin fél tűzszünetben állapodott meg kedden reggel. A névtelenséget kérő palesztin biztonsági forrás azt nem közölte, hogy a tűzszünet mikortól lép életbe és azt sem, hogy kik írták alá a megállapodást. Kijelentette ugyanakkor, hogy teljes fegyvernyugvásról egyeztek meg és Izrael hozzájárult csapatainak visszavonásához. A hétvégén Izrael ajánlott tűzszünetet a palesztinoknak. A fegyvernyugvás elfogadását a palesztinok az izraeli egységek visszavonásától tették függővé.

Az áldozatok száma hétfőn 56-ra emelkedett: 44 palesztin, kilenc izraeli arab és három izraeli vesztette életét a harcokban. Csupán a hétfői áldozatok száma megközelítette a húszat, az áldozatok többsége palesztin. A harcokban több mint ezren sebesültek meg.

Eredménytelen volt az ENSZ Biztonsági Tanácsának ülése

Közép-európai idő szerint keddre virradó éjjel rendkívüli ülést kezdett az ENSZ Biztonsági Tanácsa az izraeli erők és a palesztinok között egyre hevesebbé váló összecsapások nyomán kialakult helyzetről. A BT összehívását a palesztinok kérték. Az ötórás ülés nyilatkozat nélkül ért véget, miután az Egyesült Államok megakadályozta, hogy Izraelt nyilatkozatban ítéljék el túlzott erő használata miatt.

Az amerikai külügyminiszter Párizsba hívta a feleket

Madeleine Albright amerikai külügyminiszter a palesztin területeken egyre súlyosabb méreteket öltő összecsapások miatt szerdára megbeszélésre Párizsba hívta Ehud Barak izraeli miniszterelnököt és Jasszer Arafat palesztin elnököt. Barak és Arafat elfogadta a szerdára szóló meghívást, Franciaország pedig vállalta, hogy házigazdája lesz a tanácskozásnak - jelentette ki az amerikai külügyminiszter.

Ugyancsak hétfő éjjel jelentették be Párizsban, hogy az Európai Unió a véres összetűzések kivizsgálására nemzetközi bizottság felállítását szorgalmazza. Ezzel összefüggésben arról tájékoztattak, hogy Nabíl Saat, nemzetközi kapcsolatokért felelős palesztin miniszter pár órával korábban azzal a kéréssel fordult Párizshoz, hogy "a felelősség megállapítása érdekében" az unió vegyen részt egy nemzetközi vizsgálóbizottság létrehozásában.

Az Amnesty International elítéli Izraelt

Az Amnesty International legfrissebb jelentésében elítéli az izraeli hadsereget, mert az ,,túlzott erőt" alkalmaz a palesztinok ellen. ,,Évek óta ismételgetjük, hogy Izrael törvénytelenül öl meg civileket, amikor a tüntetőkbe lő" - mondta az emberjogi szervezet szóvivője. ,,Túlzott és elfogadhatatlan az a mód, ahogy az izraeli biztonsági erők fellépnek a tüntetők ellen. Megsérti a nemzetközi emberi jogi normákat, amelyek kimondják, hogy a biztonsági erők csak akkor használhatnak tűzfegyvereket, ha életveszélyről lehet beszélni, és nincsen más megoldás. Ezek az elvek minden helyzetben érvényesek" - áll a közleményben.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?