Aladár, Álmos
-1 °C
1 °C

Letiltották a Putyint kritizáló tévécsatornát

2003.06.23. 11:57
A "nézők érdekeire" hivatkozva felfüggesztették az egyetlen független orosz tévéadó, a TV5 sugárzását. Az illetékes orosz minisztérium szerint a csatorna színvonaltalan műsorokat sugárzott, újságírók szerint az állam próbál beavatkozni függetlenségükbe.
A független orosz TV5 televízió több munkatársával a stúdióhoz való érkezés után közölték vasárnap reggel, hogy a tévéadó sugárzását felfüggesztették. A TV5 helyén most egy sportcsatorna adása látható. A sajtóügyi minisztérium a csatorna körül kialakult anyagi vitákkal indokolta a döntést. Emellett a minisztérium szerint a csatorna nem "minőségi műsorokat" sugároz, így "ebben a helyzetben a nézők érdekeit figyelembe véve" a bezárás mellett döntöttek.

Állami befolyás

Orosz újságírók szerint csak az állam próbálja minél jobban kiterjeszteni befolyását. Alexei Venediktov, az Ekho Moszkvi rádió főszerkesztője szerint a TV5 bezárásával teljessé vált az állami befolyás az országosan fogható televíziók körében.

Csökkenő függetlenség

A TV5 vezetése elismeri, hogy valóban anyagi gondjaik vannak: az újságírók többsége már három hónapja nem kapott fizetést, a telefonszámlákat nem fizették be, a sofőrök pedig sztrájkoltak. De Viktor Senderovics újságíró szerint "a minisztérium megvárhatta volna, amíg magunktól bezárunk". Az Oroszországban igen népszerű Senderovics hozzátette, hogy más adónál nem tudja elképzelni jövőjét. Ő és több más újságíró társa mindig újabb független adókhoz szerződött, amikor régi munkahelyüket bezárták, ám most már nem maradt több független hely. Orosz újságírók szerint évek óta egyre csökken a szerkesztők függetlensége az orosz médiában.

Kritikus hangok

Az orosz kormányzatot, és Vlagyimir Putyin elnököt kritizáló TV5 egy évvel ezelőtt alakult meg, a független TV6 csatorna bezárása után. A TV6 a részvényesek és egy állami nyugdíjbiztosítási alap anyagi vitái miatt szűnt meg. A TV6 igen népszerű adó volt, mert főként azokat az újságírókat foglalkoztatta, akik a csecsenföldi háború idején a kormányt kritizáló riportokat készítették az NTV számára. Az NTV-t végül a Gazprom állami energiaipari óriásvállalat vásárolta meg, így ezzel meg is szűntek a kritikus hangvételű riportok.