Judit
3 °C
7 °C

A mosoly számít

2002.09.09. 10:18
Egyértelmű kormánypárti győzelmet hozott a német kancellári posztért versengő jelöltek második televíziós összecsapása. Az ezúttal az ARD-n és a ZDF-en közvetített tv-párbaj fő témái Irak és a munkanélküliség voltak.
A kormányzó szociáldemokraták (SPD) kancellárja, Gerhard Schröder ezúttal sikeresen juttatta érvényre szónoki fölényét a kereszténydemokraták jelöltjével, Edmund Stoiberrel szemben. Az ellenzéki kihívónak annak ellenére sem sikerült fogást találnia a jelenlegi kancelláron, hogy az SPD gyakorlatilag kudarcot vallott négy évvel korábbi programjának teljesítésében. Annak legfőbb pontja - mint minden rendes szociáldemokratánál - a munkanélküliség leküzdése volt. Nos nemhogy leküzdeni, de még szinten tartani sem sikerült ezt a számot. Ma Németországban több mint négymillió munkanélkülit tartanak számon.

Munkanélküliség

Gerhard Schröder és Edmund Stoiberrel
Schröder hibátlanul érzett rá arra, mire van szüksége a választónak. Az embert adta, a kancellárt aki a szomszédban lakik, aki reggelente ugyanúgy elrontja a tojásrántottát. A párbaj elején váratlan szerénységgel elemezte kormányzása elmúlt négy évének eredményeit, minden hibát beismert, gyakran már azokat is, amiket el sem követett. A nézőkben sikerült kialakítania azt az érzést, hogy olyan ember áll előttük, aki minden követ megmozgatott, minden lehetőséget kihasznált, de a világgazdasági recesszió etc. keresztülhúzták számításait. Így az ellenfél által sorolt kudarcok sokkal elfogadhatóbbá, érthetőbbé váltak.

Persze mindez nem lett volna elég a győzelemhez. A gyakorlatias németek nem állnának ki egy szentimentális vesztes mellett. A korábbi hagyományokkal szakítva Schröder felelevenítette a múltat is. Stoiber heves támadásaira reagálva rámutatott, hogy a kihívónak sincsenek adekvát válaszai a kor még adekvátabb kihívásaira. Ami Helmut Kohlnak és a CDU/CSU-nak nem sikerült 16 év alatt, az hogy sikerülhetne a szociáldemokratáknak pusztán négy év alatt? Az igazán fájdalmas ütést akkor vitte be, amikor felhívta a figyelmet arra, hogy a munkanélküliség az elmúlt időszakban a kihívó "hazájában" Bajorországban nőtt a leggyorsabban.

Irak

Ennél több szimpátiát már csak az iraki kérdés taglalásával tudott kivívni magának a kancellár. Schröder még egy ENSZ felhatalmazással sem lenne hajlandó német csapatokat Irakba küldeni, míg Stoiber világpolitikai indokokból azért megfontolás tárgyává tenné a kérdést. A német választó alapvetően paranoiás, ha katonái külföldre küldéséről van szó, így érthetetlen, hogy a kancellár kihívója miért próbálja a világpolitikai helyzetet a kispolgároknak magyarázva megnyerni a szavazók kegyeit.

A mosoly számít

A kancellár "összekacsintós" stílusa elfeledtette a szomorú tényeket a tévénézőkkel. Az első gyorsfelmérések szerint Schröder lett a párviadal egyértelmű győztese. Hogy mennyiben sikerül ezeket a szimpátiapontokat az SPD-nek kamatoztatnia, az a szeptember 22-i választásokon fog kiderülni.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?