Etelka, Aletta
1 °C
5 °C

Titkosnak szánt lövegkísérletet sugárzott a tévé

2003.11.06. 12:15
Kódolatlanul továbbítottak egy izraeli tüzérségi löveggel végrehajtott kísérletről készített anyagot, így azt egy izraeli tévé megvágva leadta. Bár hadititkok nem látszottak, a külügyi bizottság illetékese szerint ennek nem lett volna szabad megtörténnie.
Nagy hatótávolságú tüzérségi löveggel végzett, titkosnak szánt izraeli kísérletről tudósított egy izraeli tévéállomás. A katonai távközlési hálózat két pontja között ugyanis véletlenül kódolatlan maradt a próbáról adott belső közvetítés. A titkos adás ily módon jutott el az Amos távközlési műholdra, ahonnan aztán az izraeli Tízes Csatorna levette, és szerkesztett változatban szerda este sugározta a "műsort".

Tábornokok a képen

Magáról a kísérletről, amelynek során - a Jediót Ahronót című izraeli lap szerint - egy ötven kilométeres távolságra lévő célpontot leküzdeni képes tüzérségi löveget próbáltak ki, semmilyen érdemi, kényesnek számító részlet nem került adásba. Az viszont igen, amikor katonai szakemberek egy számítógép adatokkal teli képernyős kijelzőjét figyelték. Látható volt két izraeli tábornok is, egyikük - mint kiderült - a vezérkari főnök helyettese volt.

A parlament külügyi bizottságának elnöke az izraeli rádiónak adott csütörtöki nyilatkozatában súlyos hibának nevezte az esetet, amelynek nem lett volna szabad előfordulnia. Szerencse viszont, hogy a köztévé adásában nem volt látható semmilyen szigorúan titkos berendezés és a kísérlet egyetlen titkos részlete sem, tette hozzá.