E-bombával támadhatták az iraki tévét

2003.03.26. 05:11
Az amerikai központi parancsnokság korábbi cáfolatai után elismerte, hogy a hajnali bombázás során támadták az iraki televízió épületét is. A CBS szerint bevetették az E-bombát, az irakiak szerint csak egy átjátszóadó hibája miatt nem volt fogható a tévé adása. A CNN értesülései szerint az újraindult műsort tartalékadóról sugározzák.
Az iraki állami televízió központi épületét is találat érhette Bagdad hajnali bombázásakor. Szemtanúk szerint robbanás rázta meg a tájékoztatási minisztérium és a televízió épületének környékét, az Abu-Dhabi televízió értesülései szerint a tévéközpont ég.

Bár az amerikai hadsereg első nyilatkozatai szerint a tévé épülete nem szerepelt a hajnali támadás célpontjai között, a központi parancsnokság később elismerte a támadás tényét. A hadsereg nem tudta megerősíteni a CBS helyszíni tudósítójának értesülését arról, hogy az adót az elektronikus berendezéseket megsemmisítő mikrohullámú sugarakat kibocsátó E-bombával támadták.

A BBC jelentése szerint Tommy Franks, a hadműveletek irányítója korábban nem kívánt nyilatkozni a titkos fegyverről, mondván maga sem rendelkezik pontosabb információkkal róla.

Iraki illetékesek szerint csak egy átjátszó hibája miatt nem fogható az adás. Hivatalos bejelentésük szerint az épületet nem érte találat. A CNN információja szerint magyar idő szerint fél öttől újra fogható az iraki televízió műsora, a hírcsatorna információi szerint tartalékadóról sugározhatják az adást.

A bombázás során a Medina páncélozott hadosztály Bagdadtól délre állomásozó egységeit is támadás érte, a Reuters huszonnégy nagy robbanásról számolt be.  • Tippek
  • Babaváró hitel