Sára, Márió
2 °C
6 °C

Megkerült a szökött diktátor

2006.03.29. 15:09
Összekapták magukat a nigériai hatóságok, miután hétfőn szökni hagyták, szerdán elfogták Charles Taylor volt libériai diktátort. A háborús bűnökkel vádolt Taylor elfogásához hozzájárulhatott, hogy Busht többen a nigériai elnökkel esedékes találkozója lemondására szólították.

Elfogták a szökésben lévő Charles Taylort, Libéria háborús bűnökkel vádolt exelnökét, jelentette a BBC. Taylor hétfőn tűnt el nigériai villájából, miután a nigériai kormány úgy döntött, kiadják a Nemzetközi Törvényszéknek. Nem gondoskodtak azonban őrizete megerősítéséről. A bukott diktátort végül a kameruni-nigériai határon tartóztatták fel.

Taylor 2003-ban, a libériai polgárháborút lezáró békekötéskor vonult száműzetésbe. A nemzetközi hatóságok 17 rendbeli háborús és emberiesség elleni bűncselekmények elkövetsével vádolják, mivel Libéria elnökeként a felkelők oldalán beavatkozott a véres Sierra Leone-i polgárháborúba.

A vádak szerint Taylor gyémánteladásból származó bevételekből fegyverezte fel a lázadó csoportokat. A Libériára is átterjedő harcokban több tízezren vesztették életüket, írja a BBC.

Az AFP értesülései szerint Taylor egy diplomata rendszámos dzsippel próbált Kamerunba szökni. "Fehér lepelbe öltözött, a határellenőrzésen át is jutott, de a vámosok gyanút fogtak, mert a csomagtartóban rengeteg készpénzt találtak. Aztán kiderült, hogy Charles Taylor próbált átszökni" - mondta el a hírügynökségnek egy kereskedő. A nigériai hatóságok őrizetbe vették, és már a délután Nigéria fővárosába szállítják.

Obasanjo nigériai elnök Taylor újabb szökésétől tartva elrendelte azonnali kiadatását.

Taylor ugyan házi őrizetben, de viszonylag háborítatlanul élhetett Nigériában. A nigériai hatóságok ráadásul a kiadatási döntéssel egyidőben nem vették azonnal őrizetbe, így hatalmas vagyonát használva módja volt megszervezni szökését. Taylor kiadatása és gyors elfogása össösszefüghet Obasanjo a héten esedékes washingtoni látogatásával. A nemzetközi törvényszék a látogatás lemondását kérte Bushtól, mert Nigéria nem tett meg mindent Taylor kiadatásáért.