Klaudia
-4 °C
2 °C

A Pentagonban is cáfolják Jessica Lynch hősi tetteit

2003.05.24. 15:37
Amerika nemzeti hőse, Jessica Lynch kalandjait vizsgálja a Pentagon. A hamarosan lezáruló nyomozás az egész történet felgöngyölítésén fáradozik, a kuvaiti elindulástól a násziríjai kiszabadításig. Eközben vizsgálat indult a kilenc életét vesztett amerikai katona ügyében is, mert feltehető, hogy nem a harcban estek el, hanem kivégezték őket.
Nyomozást indított a Pentagon, annak az iraki rajtaütésnek a felderítésére, amelynek során kilenc amerikai katona életét vesztette, további hét pedig - Jessica Lynch-csel együtt - fogságba esett. A nyomozást vezető tiszt a Washington Timesnak úgy nyilatkozott, a vizsgálat hamarosan véget ér.

Üres tárral, hanyatt

Egyetlen kérdés maradt még homályban, nevezetesen az, vajon mi történt a tizenkilenc éves katonalánnyal a rajtaütés alatt, valamint az azt követő fogság során. A Washington Post egy korábbi tudósítása szerint ugyanis az időközben hazájában nemzeti hőssé váló Jessica heves ellenállást tanúsított a násziríjai rajtaütésben, utolsó golyóját is ellőve több támadót megölt mielőtt leszúrták volna.

Jessica Lynch azonban nem emlékszik semmire, sem csapata és az irakiak között kibontakozó küzdelemre, sem a fogságra. Amnéziája, amely ekkora trauma esetén gyakorta előfordul, az orvosok szerint még hetekig, de akár évekig eltarthat, megválaszolatlanul hagyva a felmerülő kérdéséket. A BBC egyik dokumentumfilmje szerint ugyanis, a lány látványos kiszabadítása csupán trükk volt, a hadsereg médiashowja. Ezt a Pentagon cáfolta.

A sebesülések miatt nem tudott harcolni

A Washington Post állításait a kalandos túszejtésről a Pentagon két tisztségviselője is cáfolta a Washington Timesnak. A rendelkezésre álló bizonyítékok alapján nagy valószínűséggel Jessica Lynch járműve ütközött valamivel, emiatt a lány komoly csönttöréses sérüléseket szenvedett. Ez a tény kétségbe vonja, hogy Lynch képes lett volna a védekezésre.

Többet tudni viszont arról, hogyan történhetett meg az, hogy Lynch egysége az 507-es karbantartó alakulat támadó egység nélkül, védtelenül Násziríjába keveredett. A Pentagon most a felelősöket keresi, mivel a Patroit-rakéták akkumulátorait szállító, Kuvaitból indult alakulat egyszerűen elveszett, és később az Eufrátesz partján elterülő városban találta magát.

Egy túlélő beszámolója szerint a konvojt ekkor minden oldalról tűz alá vették az iraki fegyveresek, mire az amerikai alakulatnál kitört a pánik, a zűrzavart fokozta, hogy több katona fegyvere egyszerűen csütörtököt mondott - írja a lap.

Egy másik vizsgálat

Eközben egy másik vizsgálat is indult, amely azt vizsgálja, vádolhatók e az akcióban részt vevő irakiak háborús bűncslekménnyel. Az 507-es egység kilenc katonájának holttestére ugyanis egy sekély sírhantban leltek rá, és homlokukon golyó ütötte sebeket találtak. Hadifoglyok kivégzése pedig háborús bűnnek számít.

Mindennapi hőstettek

Jessica Lynch állapota azóta stabilizálódott, az utolsó műtét után, amelyet az egyik lábán kellett végrehajtani, a hónap elején már elengedték a sebészetről. Jelenleg rehabilitációs terápián vesz részt, ahol egyelőre a mindennapi teendők - hajápolás, fogmosás - elvégeztetésével segítik felépülését.