Szilárda
-4 °C
3 °C

Pénteken tárgyalják a verekedős utas ügyét

2002.08.23. 09:03
Állítása szerint a férjéhez utazott a légikísérők megtámadása miatt letartóztatott K. Emma. Állítólagos férje, egy 82 éves sacramentói férfi nem emlékszik rá, hogy megházasodott volna. Az asszony bírósági tárgyalása pénteken kezdődik, akár húsz év börtönre is ítélhetik.
Pénteken áll a bíróság elé Chicagóban a United Airlines utaskísérőire támadó K. Emma. Az asszonyt akár húszévnyi börtönbüntetésre is ítélhetik. A Chicago Sun Times csütörtöki beszámolója szerint az asszonyt háromszor is dohányzáson kapták a repülőgépen, bár az interkontinentális járatokon tilos a dohányzás. Ezek után meglopta egyik utastársát, majd az őt lefogó utaskísérőkre támadt.

Férje nem emlékszik házasságukra

A lap állítása szerint K. Emma szabályosan ki akarta rágni magát abból a műanyag bilincsből, amivel az üléshez kötötték. Az asszony állítása szerint 82 éves, amerikai állampolgárságú férjéhez utazott, ám a sacramentói férfi nem emlékszik arra, hogy feleségül vette volna K. Emmát. A férfi gyermekei szerint az asszony csak a vagyonából akarja kiforgatni apjukat.

Nem tájékoztatták a külképviseleteket

Sem a washingtoni magyar nagykövetség, sem a területileg illetékes New York-i főkonzulátus nem kapott még hivatalos tájékoztatást K. Emma letartóztatásának körülményeiről. "Annak ellenére maradt el a tájékoztatás, hogy ez kötelezettsége lenne a hatóságoknak" - mondta el az Indexnek Bagi László washingtoni konzul.

A rokonok szóltak

"Az esetet csütörtök reggel jelezték a hölgy magyarországi hozzátartozói" - nyilatkozta lapunknak Horváth Gábor New York-i főkonzul, jelezve, hogy a konzulátus azóta hivatalos tájékoztatást kért az amerikai hatóságoktól.

"Egyelőre nem rendelkezünk bővebb információkkal a sajtóban megjelenteknél" - mondta Horváth. A hatóságok tájékoztatták K. Emma amerikai állampolgárságú férjét, azt azonban nem tudni, hogy a magyar állampolgárságú asszony igényli-e a konzuli segítséget. Egyelőre sem K. Emma, sem amerikai férje nem jelezte igényét a konzulátusnak.

Csak felkérésre segíthetnek

"A konzulátus tanácsokat adhat, jogsegélyt nyújthat a magyar állampolgároknak, esetleg ajánlhatunk a hölgynek egy chicagói ügyvédet, mindezt azonban csak akkor, ha ezt igényli" - mondta el az Index kérdésére a főkonzul, hozzátéve, hogy K. Emma "az ügyének és a sorsának a gazdája".

A főkonzulátus - a magyarországi rokonok és a sajtó tájékoztatásának érdekében - abban az esetben is figyelemmel kíséri K. Emma sorsát, ha az asszony nem igényli a konzuli segítséget, ennél többet azonban nem tehet.
AZ FBI egyelőre nem reagált az Index megkeresésére.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!