Auguszta
-4 °C
2 °C

Tizenhárom háborús bűnöst azonosítottak Romániában

2004.08.17. 12:11
Legalább tizenhárom olyan személy nevét azonosították Romániában, akik háborús bűnök elkövetésével gyanúsíthatóak, közölte Efraim Zuroff, a nácivadászatra szakosodott jeruzsálemi intézet vezetője. A Simon Wiesenthal Központhoz érkező bejelentések egy része a Iasi-ban 1941-ben elkövetett vérengzésekre vonatkoznak.
A Simon Wiesenthal Központ illetékesétől a Krónika című erdélyi lap megtudta, amióta óriásplakátokon is meghirdették az Utolsó esély elnevezésű akciót, a 0-800-800125-ös zöldszámot tárcsázók száma megnövekedett. Az óriásplakátokat elsősorban nagyvárosi buszmegállókban helyezték el. Ezeken arra biztatnak mindenkit, hogy segítsen a Simon Wiesenthal Központnak azok felkutatásában, akik megalapozottan gyanúsíthatók háborús bűnök elkövetésével.

Utolsó esély
A jeruzsálemi intézet célja, hogy – akár hatvan év elteltével is – bíróság elé állítsa a holokausztért felelős személyeket, ezért tízezer dolláros jutalmat ígérnek mindenkinek, aki segít a bűnösök felkutatásában. A fejpénzt azonban csak akkor fizetik ki, ha sikerült bíróság elé állítani a feltételezett bűnöst, és jogerősen el is ítélik. A nácivadászatot azonban nehezíti, hogy a zsidók haláláért felelős személyek közül – feltéve persze, hogy még életben vannak – a legfiatalabb is több mint nyolcvanéves, és hasonló korúak az esetleg tanúk is. Az Utolsó esély program keretében csak azokat állítanák bíróság elé, akiket háborús bűneikért eddig nem vontak felelősségre.

Iasi vérengzés

A plakátkampányt Erdély több városában is beindították, Kolozsváron, Nagybányán, Nagyváradon és Szatmárnémetiben, valamint a Kárpátokon túl Bákóban, Galati-on, Craiován, Bukarestben és Iasi-ban. A zöldszámra érkezett bejelentések húsz százaléka a Iasi-ban 1941 nyarán elkövetett vérengzésekre vonatkozott. Mint Zuroff közölte, egész Romániát érintő felderítőkampányt kívánnak szervezni.

A Wiesenthal Központ összesen nyolc országban indította be a nácivadászprogramot, Románián kívül Litvániában, Lettországban, Észtországban, Lengyelországban, Ausztriában, Horvátországban és Magyarországon. Az Észak-Erdély nélküli Romániában – a Wiesenthal Központ adatai szerint – összesen 287 ezer zsidót öltek meg a második világháborúban, ez az izraelita lakosság negyvenhét százalékát jelenti.

Aggályos a magyarországi vadászat

Mint ismert, Magyarországon feszültségekhez vezetett az Utolsó esély program elindítása, miután Péterfalvy Attila adatvédelmi ombudsman úgy foglalt állást, hogy a hatályos törvények szerint nem lehet egy másik országnak, Izraelnek kiszolgáltatni magyar állampolgárok adatait. A Simon Wiesenthal Központ szerint az adatvédelmi ombudsman védi a háborús bűnösöket, Péterfalvy visszautasította ezt az állítását. Ezután a központ magyarországi képviselője bejelentette, felfüggeszti a vizsgálódást, mert „jogi alapokra hivatkozva támadások indultak személye ellen”.

A Simon Wiesenthal Központ Beer Iván bejelentése után közölte, eltökélt szándéka, hogy folytassa Utolsó esély akciót. Efraim Zuroff leszögezte, eddig nem kapott semmiféle jelzést egyetlen magyar hivatalos személytől, sem olyan bejelentést, hogy ez az akció sértené a magyar törvényeket. Amíg ilyen jelzést nem kapnak, folytatják az akciót Magyarországon is, valamely más helyi partner közreműködésével, amelyet a következő hetekben fognak megbízni.