Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Irán uránt dúsít és rakétát épít

2006.01.04. 14:59
Titkosszolgálati jelentések szerint Irán kizárólag atomfegyver gyártásához szükséges technológiák beszerzésén dolgozik. Teherán öt nap múlva felújítja urándúsítási programját és Európát fenyegető ballisztikus rakétát épít.

Az iráni atomfegyverkezési programra utaló hírszerzési értesülések jutottak a Guardian birtokába. Az angol, francia, német és belga titkosszolgálatok adataiból összeállított 2005. július 1-i jelentés szerint Irán kizárólag atomfegyverkezésben használatos technológiák beszerzésén dolgozik, emellett komoly rakétafejlesztésbe is kezdett. A Guardian értesülései szerint az 1200 kilométeres hatósugarú, Izraelt fenyegető Sahab-3 rakéta továbbfejlesztett változata Magyarországot, Szlovákiát, de akár Ausztriát és Olaszországot is elérheti.

Békefegyver

Irán állítása szerint atomprogramja kizárólag békés célokat szolgál. Érveiknek még úgy is van némi racionalitása, hogy az ország amúgy a világ legnagyobb földgáztartalékaival rendelkezik, így aligha fenyegeti energiaválság. Érveik szerint ugyanis az atomenergiával kiválthatnák a külföldön drágán értékesíthető nyersanyagot, ezzel fellendíthetnék az ország gazdaságát.

Egy békés célú nukleáris programnak ugyanakkor nem feltétele a hasadóanyag előállítása. Magyarországon is békésen működik Pakson az atomerőmű, a fűtőanyagot pedig Oroszország szállítja. Oroszország az Iránnal folytatott tárgyalásokon vállalta, hogy Teheránnak is szállítana nukleáris fűtőanyagot.

Dúsítanak

Irán azonban ragaszkodik a fűtőanyag belföldi előállításához. Kedden értesítette is a Nemzetközi Atomenergia-ügynökséget (NAÜ), hogy január 9-én felújítja a 2003 novemberében felfüggesztett békés célú atomenergia programját.

Az Egyesült Államok és az Európai Unió továbbra is kitart álláspontja mellett, és követeli, hogy Irán fejezze be az urándúsítást, legyen az ipari vagy tudományos célú. Ali Laridzsáni, az atomügyekben illetékes iráni főtárgyaló szerdán bejelentette, hogy nem tekinti tárgyalási témának országa urándúsítását.

Oroszország ezzel szemben úgy próbálja orvosolni a problémát, hogy saját területén egy orosz-iráni vállalat végezné az urán dúsítását, amit utána Iránban lehetne felhasználni. A helyszínt már ki is jelölték, az oroszok ugyanis atomerőművet építenek az iráni Busehrben. Az erőmű fűtőanyagáról Moszkva gondoskodna, mikor az építkezések elkészülnek, várhatóan egy év múlva. A tárgyalás az orosz és az iráni felek közt január 7-én folytatódik, egy orosz delegáció látogat majd Teheránba.

Strómanlista

Amennyiben Irán ténylegesen önellátóvá válna dúsított uránból, akkor hozzájuthatna az atomfegyverkezés kulcseleméhez. Ez persze nem jelenti azt, hogy azonnal képessé vállna atombomba-gyártásra is. Ehhez ugyanis további technológiák beszerzése szükséges. Az európai titkosszolgálatok értesülései szerint ez folyamatban is van.

A Guardian birtokába jutott titkos jelentés szerint "szinte naponta érkeznek iráni importengedélyezési kérelmek". Az Európai unió vezetőinek készült jelentés szerint Irán strómanokon keresztül próbál érzékeny techniológiákat beszerezni - ezek nagy része Oroszországból érkezik.

A titkosszolgálati jelentés Észak-Korea atomprogramjával is foglalkozik, melyben tucatnyi kínai vállalat játszotta a stróman szerepét. A jelentés hosszasan listázza a nukleáris technológia beszerzésére létrehozott iráni vállalatokat. A Guardian értesülései szerint az európai kormányok a jelentés alapján óvatosságra intették az említett cégekkel üzletelő nyugati iparvállalatokat.

Elegük van

Irán nukleáris ambíciói a legtöbb szemlélő számára eddig is egyértelműek voltak, bár tárgyi bizonyítékokat még nem sorakoztattak fel lebuktatására a titkosszolgálatok. A Guardian szakértői szerint a titkosszolgálati jelentés kiszivárogtatása arra utal, hogy Európa megelégelte, hogy Irán nem hajlandó engedni az urándúsítás leállítását követelő nyugati álláspontnak. Ehhez nagyban hozzájárulhatott a tavaly megválasztott Mahmud Ahmadinedzsád államfő is, aki az elmúlt hónapokban kreatív holokauszttagadási kísérletei mellett Izrael térképről való letörlésének fontosságát is hangoztatta.