József, Bánk
-6 °C
0 °C

Újabb országok csatlakoznak a háborúhoz

2001.10.09. 09:09
A következő hetekben újabb országokat kér föl a NATO, hogy segítsék az Egyesült Államok által vezetett válaszcsapást a szeptember 11-i terrorakciókra. George Robertson, a szövetség főtitkára kijelentette: azok az országok, amelyek felkérést kapnak feltehetően rendelkezésre bocsátják erőforrásaikat.
George Robertson a NATO főtitkára úgy véli, hogy további országokat kellene bevonni a terrorizmus elleni harcba, ezért újabb országokat kér föl, hogy segítsék az USA által vezetett válaszcsapásokat. A szövetség első embere meggyőződését fejezte ki, hogy azok az országok, amelyek felkérést kapnak az ellencsapásban való részvételre, rendelkezésre bocsátják majd erőforrásaikat - tudta meg az MTI.

A NATO főtitkára szerint a terrorizmus elleni csapás hosszú lesz, sokféle akcióból áll majd, és nem emlékeztet majd a hidegháborúra. Robertson utalt arra: az Afganisztán elleni rakétacsapások mellett fontos szerepe van a hadviselésben annak, hogy a terroristaközpontokat megfosszák anyagi forrásaiktól, és a hírszerzési információkat jobban megosztják a NATO-tagállamok és más országok között.

A főtitkár kijelentette, nem erőlteti, hogy a NATO a jelenleginél nagyobb szerepet kapjon az ellencsapásban. Az észak-atlanti szövetség a terrorizmus elleni hadviselésnek csak egyik összetevője. Robertson örvendetesnek tartja, hogy Kanada is szerepet vállal a háborúban. Az Egyesült Államok északi szomszédja hat hadihajóval, hat repülőgéppel és különleges erőkkel vesz részt a hadműveletekben.