Gábor, Karina, Ders
-3 °C
7 °C

Huszonhárom halott a fallúdzsai harcokban

2004.02.14. 12:17
Ötven felfegyverzett terrorista támadta meg a Bagdad közeli Fallúdzsa rendőrőrsét. A támadók helyiségről helyiségre haladva rommá lőtték az épületet, a harcokban huszonhárman vesztették életüket. Az akció sokak szerint jelzi, hogy az iraki rendfenntartók nincsenek kellően kiképezve.
Fegyveres támadás ért egy fallúdzsai rendőrőrsöt és a polgári védelmi hadest főhadiszállását. A lövöldözésben huszonhárman életüket vesztették. Egy helyi illetékes közlése szerint tíz rendőr és polgári védelmis, kilenc civil és négy támadó - köztük két libanoni vesztette életét.

A helyi kórház illetékese szerint azonban 14 rendőr és három támadó van az áldozatok között.

Akadálytalanul lövöldöztek

Egy rendőr elmondása szerint, aki a támadás idején az őrsön tartózkodott, mintegy ötven fegyveres nyomult be - csekély ellenállásba ütközve - az épületbe, s szobáról szobára járva lövöldözött, kézigránátokat hajigált. Kevés rendőr volt akkor az őrsön - tette hozzá a név nélkül nyilatkozó rendőr. A támadók "Allah akbar" kiáltásokkal kiszabadítottak mintegy száz (más források szerint több száz) foglyot. Azt egyelőre nem tudni, hogy vannak-e köztük a megszállók elleni felkeléssel gyanúsítottak.

A fegyveresek megtámadták az iraki polgári védelmi hadtest közeli főhadiszállását is, ahol csütörtökön látogatást tett John Abizaid tábornok, az amerikai középső parancsnokság (Centcom) vezetője is. Akkor is támadás érte az épületet, a tábornok kis híján megsérült, két iraki életét vesztette. Szombaton a támadók félórás tűzharcot vívtak az utcán az iraki biztonsági erőkkel. Amerikai katonákat nem láttak a helyszínen.

Felkészületlenek

Megfigyelők szerint az, hogy a támadók könnyen bejutottak a rendőrőrsre, és ellenállás nélkül járhattak helyiségről helyiségre, felveti egyes iraki egységek felkészültségének kérdését. Abizaid tábornok maga is azt mondta a csütörtöki támadás után, amelyet sikerült élve megúsznia, hogy a polgári védelmi erők "nyilvánvalóan még nem teljesen kiképzettek, nem készek" feladataik ellátására. Pénteki nyilatkozatában pedig azt hangoztatta a Centcom vezetője, hogy az irakiaknak kevésbé kellene függeniük az amerikai erőktől, még ha ez az erőszak nagyobb veszélyét jelenti is a következő hónapokban.