Auguszta
-3 °C
2 °C

Leállították a magyar zsidók tömegsírjának feltárását

2008.05.16. 18:16
Valószínűleg több mint 700 magyar zsidó tömegsírja rejtőzik a németországi Jamlitz egyik telke alatt. Ám a cottbusi bíróság leállítatta a legnagyobb, még feltáratlan germániai tömegsír ásatási munkáit, ugyanis helyt adott a telektulajdonos panaszának. Az ingatlan gazdája szerint ugyanis a feltárás lenyomja telke értékét.

Német történészek, illetve kutatók egybehangzó állítása szerint több mint 700, a nácik által meggyilkolt magyar zsidó holttestét rejti az a feltételezett tömegsír, amelynek feltárását a cottbusi tartományi bíróság első fokon leállította.

Brandenburg tartományban hosszú idő óta kavarog a vita az ominózus nyughely körül, amely történészek szerint a legnagyobb, még feltáratlan tömegsír Németországban. Az itt eltemetett magyar zsidókat a nácik valószínűleg közvetlenül a háború vége előtt gyilkolták meg.

A brandenburgi emlékhelyekkel foglalkozó alapítvány szóvivője szerint több hatóság fellebbezést nyújtott be a brandenburgi legfelsőbb tartományi bírósághoz az első fokon született, nem jogerős, "leállító" ítélet ellen. A brandenburgi belügyminisztérium szóvivője pedig felháborítónak nevezte a cottbusi bírósági döntést. Geert Piorkovski szerint a történelmi tények és az eddigi kutatási eredmények azt a feltételezést támasztják alá, hogy a nácik által meggyilkolt magyar zsidók holttestét tartalmazó tömegsírról van szó, így a feltárás erkölcsi és politikai kötelesség.

A tömegsír 5000 négyzetméteres területen fekszik a brandenburgi Jamlitz településen, ahol annak idején náci koncentrációs tábor volt. A lágerben mintegy 10 ezer zsidót tartottak fogva, 1945 elején azonban a történészek szerint felszámolták azt. A foglyok közül sokan már a táborban meghaltak, sokakat pedig Auschwitzba deportáltak. Günter Morsch, a brandenburgi emlékhelyekkel foglalkozó alapítvány igazgatója szerint azonban 1342 beteg és mozgásképtelen fogoly a lágerben maradt, s őket az SS agyon lőtte.

Morsch az alapítvány kutatásai alapján már korábban utalt arra, hogy a tömeggyilkosság 1945. február 2-án, illetve 3-án történt, s az áldozatok elsősorban magyar, kisebb számban pedig lengyel zsidók voltak. Építőmunkások 1971 májusában egy kavicsbányában végzett munkálatok során bukkantak rá az első tömegsírra, ahol 577 magyar zsidó holtestét találtak meg.

Az egykori koncentrációs tábor területén régóta családi házak állnak. Az egyik ház és a hozzá tartozó telek - ahol a feltételezések szerint a még feltáratlan tömegsír található - egy bizonyos Hans-Jürgen H. tulajdona. Az illető 1999-ben Bajorországba költözött, s jamlitzi házában csak rendkívül ritkán fordul meg.

A hatóságok minden törekvése ellenére mindeddig határozottan megtagadta annak engedélyezését, hogy a tulajdonában lévő telken feltárási munkálatokat kezdjenek. Arra hivatkozott, hogy az ásatások "csökkenthetik telkének értékét". A cottbusi bíróság most neki adott igazat, s a "tulajdonosi jogokra" hivatkozva elutasította a feltárások engedélyezését.