Mátyás
-6 °C
1 °C

Besokalltak a halászok az üzemanyagárak miatt

2008.05.23. 19:03
Negyven bárkával lassították a Doveri szoros forgalmát az elkeseredett francia halászok, a szárazföldön pedig egy olajfinomítóhoz vezető utat torlaszoltak el. Belga kollégáik pedig pár száz fős demonstrációt tartottak, a portugál hálósok pedig nem szálltak vízre. A baj: a hal ára alig emelkedik, míg az üzemanyagok vihartempóban drágulnak.

Francia halászok már több napja tüntetnek a folyamatosan emelkedő üzemanyagárak miatt. Pénteken hajóikkal blokádot vontak Boulogne-sur-mer kikötője elé, lelassítva az egész Doveri-szoros forgalmát. Összesen 40 bárkát vontak össze az Északi-tenger és az Atlanti-óceán felé napi 600 hajót kiengedő mólók elé.

Ezalatt a szárazföldön is folytatódott a "harc", Dunkerque-nél útblokádokat emeltek, hogy megzavarják a Total olajcég finomítójához vezető út forgalmát. Később a rohamrendőröknek kellett megnyitniuk az átjárót, ahogy nemrég Frontignannál is.

Ezalatt Belgiumban is tüntetésekbe kezdtek a halászok. Zeebrugge városában több százan vonultak fel. A kétórás demonstráción 3-400-an vettek részt, rendbontás nem volt. A szakszervezetük felhívására utcára vonuló halászok elmondták: a fő bajuk, hogy miközben az üzemanyagárak rohamosan emelkednek, addig a hal ára szinte alig változik, veszélybe sodorva ezzel a megélhetésüket.

Egyetértenek ezzel portugál kollégáik is, akik bejelentették: egy hét múlva, azaz május 30-án sztrájkba lépnek. "Csak akkor fogunk visszatérni a tengerre, hogy ha a kormány segítséget nyújt az ágazatnak" - mondta Humnerto Jorge, a halászokat tömörítő társaság vezetője.