Mátyás
-6 °C
1 °C

Kémsztori: kőbe rejtett adó-vevő Moszkvában

2006.01.23. 16:49
Brit kémeket leplezett le Moszkvában az orosz titkosszolgálat. Az ügynökök sajátos módon cseréltek információt orosz kapcsolatukkal: az utcán adóvevőt építettek egy kőbe.

Moszkvában zajló brit hírszerző akciónak vetett végett a múlt év végén az orosz titkosszolgálat - jelentette az orosz állami tévé, amelynek állításait az orosz biztonsági szolgálat szóvivője, Szergej Ignatcsenko hétfőn megerősítette, a brit külügyi tárca viszont cáfolta.

A Rosszija orosz közszolgálati televízió vasárnap este magukat a KGB-utód orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) munkatársainak mondó személyeket megszólaltatva arról számolt be, hogy brit ügynökök egy kőnek álcázott tárgyba rejtett rádió adó-vevő készüléket helyeztek el egy moszkvai utcán.

Kőbe vésve

A moszkvai brit nagykövetség négy munkatársa ezen adó-vevő segítségével tartott kapcsolatot egy külföldi útja során a brit hírszerzés által beszervezett orosz állampolgárral. A brit ügynökök kis távolságból, másodpercek alatt zsebméretű számítógépre töltötték le az adó-vevőre orosz kapcsolatuk által felvitt titkos adatokat. Az orosz állampolgárt később őrizetbe vették - hangzott el a műsorban, amelyben rejtett kamerás felvételeket is bemutattak az "álkövet" megközelítő személyekről.

A tévének nyilatkozó orosz titkosszolgálati tisztek azt is állították, hogy az ügyben érintett egyik brit diplomata rendszeres pénzkifizetéseket engedélyezett oroszországi nem kormányzati szervezetek számára.

Szergej Ignatcsenko, az FSZB szóvivője hétfői sajtótájékoztatóján azt is közölte: a moszkvai brit nagykövetség másodtitkára, Marc Doe volt a felelős a nem kormányszintű szervezetekkel való kapcsolattartásért és (a brit külügyminisztérium által 2003-ban létrehozott) Globális Lehetőségek Célalap nevében finanszírozta őket. "Első ízben kaptuk őket rajta kémtevékenységen és nem kormányszintű szervezetek finanszírozásán" - jelentette ki Ignatcsenko, aki szerint gondosan tanulmányozzák, hogy a finanszírozás milyen célokat szolgált.

Civileket pénzeltek

Ignatcsenko közlése szerint egy sor Oroszországban működő civil szervezet, így a Bizottság a Kínzás ellen, az Eurázsia Alapítvány, a Moszkvai Helsinki Csoport és a Nemzetközi Bűnügyi Reform elnevezésű nem kormányszintű szervezetek és mások kaptak pénzt Marc Doe-tól.

Arra a kérdésre, hogy a civil szervezetek munkatársai tudhatták-e, hogy brit kémektől kapják a pénzt, Ignatcsenko nem válaszolt, csak annyit jegyzett meg, hogy sok esetben a hírszerzés ügynökei nem mutatkoznak be.

Ljudmila Alekszejeva, a Moszkvai Helsinki Csoport elnöke, köztiszteletben álló régi másként gondolkodó szerint az ügy az emberjogi szervezetek elleni lejárató kampányba illeszkedik.

A britek cáfolnak

A brit külügyminisztérium a BBC brit tévé internetes honlapja szerint közleményben aggodalmát és meglepetését hangoztatta a moszkvai állítások hallatán. A tárca visszautasított minden olyan állítást, hogy a brit kormányzat "nem a megfelelő módon" viselkedne az oroszországi nem kormányzati szervekkel való érintkezésben.

A tárca szerint közismert, hogy a brit kormány anyagi támogatást nyújtott oroszországi nem kormányzati szervezeteknek, s minden támogatást nyíltan juttattak el a címzettekhez az egészséges oroszországi civil társadalom fejlesztésének szándékával.

Vlagyimir Putyin elnök januárban írta alá azt a törvényt, amely megszigorítja a nem kormányszintű szervezetek működését és finanszírozását