Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Hamisították Slota aláírását

2008.05.20. 16:23
A rendőrség mellett már a pozsonyi parlament honatyái is vizsgálják, hogy valóban egyik képviselőtársa hamisította-e alá a múlt héten többször is Ján Slota aláírását a parlamenti jelenléti íveken. A pártelnök és kollégája tagadja, hogy ilyesmit tettek volna.

Pavol Paska házelnök kedden beszélt a Szlovák Nemzeti Párt két érintett képviselőjével, a pártelnök Ján Slotával és a frakcióvezető Rafael Rafajjal. Mindketten tagadták azt a múlt heti sajtóértesülést, hogy Slota aláírását három napon keresztül frakcióvezetője kanyarintotta az ívekre. Jóllehet két napon át a nemzeti párt vezetője nem is mutatkozott a törvényhozás épületében.

A házelnök azt nyilatkozta, hisz nekik, az aláírások valódiságát vagy hamis voltát nem fogja ellenőriztetni, és a két képviselőt nem bünteti meg. Néhány órával később azonban a mandátumvizsgáló és mentelmi bizottság úgy döntött, hogy maga elé kéreti a két képviselőt, fegyelmi eljárást azonban nem indított.

Az ellenzék azt kérte, hogy az üggyel a plénum is foglalkozzon, ám egyelőre csak annyit ért el, hogy a frakcióvezetők tanácskoznak az ügyről. A házelnök kedden délután újabb állásfoglalásra készül a botránnyal kapcsolatban.

A Sme című napilap szombati információiból kiindulva a szlovák rendőrség korrupcióellenes küzdelemért felelős hivatala attól függetlenül is eljár az ügyben, hogy a második legnagyobb kormányerő két politikusa ellen egyelőre senkitől sem érkezett feljelentés. Északi szomszédunknál a hiányzás befolyásolja a képviselői fizetést.

Ha két munkanap igazolatlan marad, a fizetés fele veszthet el, négy nap indokolatlan távolmaradás esetén pedig a házelnök a teljes havi bért is megvonhatja. Vidéki (az észak-szlovákiai Zsolnáról utazó) képviselőként Slotának a parlamentből csaknem 110 ezer koronás, vagyis körülbelül 860 ezer forintos jövedelme származik.