Árpád
-2 °C
4 °C

Iraki újjáépítés magyarok nélkül

2003.09.23. 08:25
Egyetlen magyar cég sem kapott megrendelést az iraki újjáépítésben, és egyelőre nincsenek is meg a feltételei, hogy szerephez jussanak - mondta el a Magyar Hírlapnak a hazai cégek részvételét segíteni hivatott ITD Hungary (ITDH) közel-keleti referense. Tóth Attila szerint a legnagyobb gond, hogy még "nem vagyunk jelen Irakban".
A referens szerint hiába indult meg a bagdadi nagykövetség működése "összekötőiroda" néven, a misszió munkatársai (nem teljes számban) csak a közelmúltban foglalták el újra állomáshelyüket és kezdtek el - többek között - a magyar cégek számára üzleti lehetőségeket feltárni.

A sikertelenségben persze szerepet játszik, hogy az iraki rendezés általában is sokkal nehezebben halad, mint azt korábban bárki gondolta - írja a Magyar Hírlap. Az amerikai kormánytól fővállalkozói szerepet elnyert cégektől nem érkezett felkérés magyar vállalkozásokhoz.

Még a lengyelek sem rúgtak labdába

Az ITDH tudomása szerint egyébként amerikai, brit, valamint közel-keleti országokból származó cégek mellett senki más nem jutott megrendeléshez, még az Irakban jelentős katonai erővel jelen lévő Lengyelország is hoppon maradt. (A brit Euromoney gazdaságpolitikai folyóirat szerint az iraki újjáépítés legígéretesebb üzleteiből - például a távközlési hálózat felélesztéséből - még a térségbeli arab országok cégei is valószínűleg kimaradnak.) Emiatt még az sem derült ki, hogy a magyar ajánlatok mennyire lettek volna versenyképesek a többiekhez képest.

A helyzet legkorábban jövőre változhat. Januárban Kuvaitban tartanak nemzetközi vásárt, melyre az ITDH támogatásával remélhetőleg néhány magyar cég is eljut majd.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?