Lázár, Olimpia
-6 °C
-3 °C

Új japán kormány alakult

2000.12.05. 14:04
Joshiro Mori, a japán miniszterelnök új kabinetet nevezett ki kedden, melyben most először két volt miniszterelnök is helyet kapott. Az elnök ellen sikertelen bizalmatlansági indítványt nyújtott be az ellenzék november huszadikán, Mori alkalmatlanságára hivatkozva. Vádként merült fel az is, hogy Mori gazdasági összeomlásba vezeti az országot.
Joshiro Mori
Az egyik volt vezető, Riuató Hasimoto váratlanul került a kormánytagok közé. Elemzők egyöntetű véleménye szerint azonban kinevezése a kabinetbe növelheti a kormány túlélési esélyeit. Hasimoto a hírek szerint a januárban induló közigazgatási reformért felel majd. A 81 éves Kijicsi Mijazava, a másik ex-miniszterelnök kabinettagsága nem okozott nagy meglepetést. Mijazava az előző kormány idején is pénzügyminiszter volt és várhatóan meg is tartja munkakörét.

Az előző kormánytagok közül néhányan ugyancsak tagjai a mostani vezető testületnek. A kormányfő szerint ennek fontos szerepe van a vezetés folytonosságának megőrzése szempontjából, ugyanakkor kritika tárgya is lehet a változások csekély száma.

Mori visszahódítaná népszerűségét

A bizalmatlansági indítvány
A Mori ellen benyújtott indítványt a képviselőház bírálta el egyszerű többséggel. Komoly veszély volt, hogy Mori pártjának két frakciója is az ellenzékkel tartott a szavazás előtt. Az aktus végül ott bukott meg, hogy Kato - a legnagyobb frakció vetetője a Mori által irányított pártban - és támogatói, az előzetes kijelentésekkel ellentétben, nem jelentek meg a szavazáson. Mori így hatalmon maradhatott.
Mori reményei szerint a változások emelhetik népszerűségét az alig két hete lezajlott, végül sikertelen bizalmatlansági indítvány után, ami végül saját pártja egyik frakciójának lojalitásán bukott el. A miniszterelnök politikai népszerűsége gyakorlatilag tavasz óta csökkent, az alkalmatlanságáról terjedő pletykák és két miniszterének lemondása következtében. A miniszterváltások viszonylag csekély száma a kormányzó párt jó hangulatát hivatott fenntartani. A változás viszont elég nagy ahhoz, hogy alapul szolgáljon azon komoly lépések véghezviteléhez, melyekre szükség lesz. Hasimoto - aki két éve mondott le miniszterelnöki posztjáról, miután vereséget szenvedett pártja a felsőházi választásokon - minden igyekezete ellenére Mori politikai népszerűsége csökken. A nemrég napvilágra került harmadik negyedéves jelentés szerint Japán gazdasága csak két ezrelékkel növekedett, ami érthetően megfagyasztotta a politikai hangulatot.

Nehéz idők jönnek

Általános politikai közvélemény kutatások szerint Mori népszerűsége húsz százalék alá esett. Ugyancsak komoly próbatételnek bizonyult a november végén lezajlott bizalmatlansági indítvány leküzdése. A számadatok szerint a japán gazdasági növekedés erősen lelassult. Vélemények szerint Mori nem elég erős ahhoz, hogy véghezvigye azokat a gazdasági változtatásokat, melyek szükségesek lennének.

Japánban a Nikkei Average, a tőzsde fő mérőszáma két éve nem tapasztalt szintre esett Mori áprilisi hatalomra kerülése óta. ,,Ha nem várható semmi komoly változás, a piacnak nincs reménye a stabilizálódásra" - jelentette ki Akihiro Niinomi, a tokiói Tokai Bank elemzője.

Másik komoly erőpróbája a Mori kabinetnek egy új, átláthatóbb bürokrácia létrehozása. Az elkészült tervezet várhatóan januárban kerül végrehajtás alá, elemzők szerint azonban Morinak nincs elég ereje ennek létrehozásához.

Elemzők

Japán elemzők szerint Mori szinte minden téren komoly problémákkal küzd. ,,A politikai helyzet rettentő negatív, ami kihathat Japán külső megítélésére is" - figyelmeztetett Noriko Hama, a Mitsubishi Kutató Intézet igazgatója. Japán soron következő költségvetése jövő év márciusára várható. ,,Mori a leggyengébb miniszterelnök a japán történelemben, de esélyeit komolyan növeli Hashimoto kinevezése a kormányba, hogy legalább a költségvetés megszavazásáig hatalmon maradjon" - jelentette ki Sigenori Okazaki, az UBS Warburg politikai elemzője.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!