György
14 °C
24 °C

Megalakult az új jugoszláv kormány

2001.07.24. 23:17
Jugoszláviában kedden este megalakult az új szövetségi kormány: a Dragisa Pesics vezette új kabinet egyik fő feladata a szerb-montenegrói viszony átalakítása lesz. Montenegró képviselői most először kaptak paritást, így biztosítva, hogy egyik tagország se szavazhassa le a másikat.
A jugoszláv parlament két háza közel hatórás vita után, külön-külön szavazott az új kabinetről: a 138 fős alsóházban a jelenlévő képviselők közül a titkos szavazáson 75 képviselő támogatta és 22 ellenezte az új kormány összetételét. A 40 tagú felsőházban 26 képviselő voksolt igennel, kettő nem szavazott, egy szavazat érvénytelen volt.

Az új kormány megalakulásával lényegében megoldódott az a belpolitikai válság, amelyet Szlobodan Milosevics kiadatása okozott. Az előző miniszterelnök, Zoran Zsizsics, a kiadatás elleni tiltakozásul mondott le, ami az egész kabinet távozását vonta maga után.

Ugyanannyi miniszter mindkét tagköztársaságnak

Az új kabinet az előzőnél kisebb létszámmal, tíz miniszterrel alakult meg és a kisebbik tagköztársaság, Montenegró képviselői most először kaptak paritást jugoszláv kormányban: Dragisa Pesics kormányfői tisztsége mellett az Együtt Jugoszláviáért hárompárti montenegrói koalíció 4 miniszteri tisztséget, a DOS szerbiai párttömörülés pedig egy kormányfő-helyettesi tisztséget és szintén négy miniszteri helyet kapott, így biztosítva, hogy egyik köztársaság se "szavazhassa le" a másikat.

A kormány fő feladata a szerb-montenegrói viszony rendezése lesz

Az új kormány kiemelt feladata, mint Pesics a kormányprogramot ismertetve még délután a parlamentben közölte, a szerb-montenegrói viszony átalakítása lesz. További fontos feladat a nemzetközi, főként a gazdasági együttműködés folytatása, az európai integrációs folyamatokhoz való csatlakozás.

Egyes belgrádi vezetők szerint az új kormány nem lesz hosszú életű, a szerb-montenegrói viszony új alapokra helyezése után esetleg új választásokat tarthatnak.