Lenke
18 °C
28 °C

Görög újnácit ítéltek el 21 évre

2006.09.25. 18:53
Huszonegy évi szabadságvesztésre ítéltek hétfőn Athénban egy görög újnáci vezetőt, aki hétévi bujkálás után adta fel magát a hatóságoknak. A férfit hármas gyilkossági kísérlet miatt állították bíróság elé.

A jelenleg 40 éves Antonisz Andrucopulosz, a Hriszi Avgi (Arany Hajnal, más átírás szerint: Hriszi Avji) nevű neonáci csoport egyik vezetője 1998-ban a görög fővárosban egy verekedésben fényes nappal tört három szakszervezeti diák életére, majd elmenekült.

Újnácik tüntettek

Az ítélet kihirdetésekor mintegy 30 újnáci tüntetett, a görög nemzeti himnuszt énekelve és a Hriszi Avgit éltetve. Andrucopuloszt 2005-ben távollétében négy évi börtönre ítélték bűnbandákban való részvétel vádja alapján.

A mostani bírósági tárgyalás előtt számos baloldali szervezet mozgósította híveit, óva intve attól, hogy a hatóságok elnézőek legyenek Adrucopulosszal szemben.

A "nemzeti rassz"

A Hriszi Avgi 2005-ig létezett. A görög neonáci párt a Wikipédia szerint antiszemita, antikapitalista és bevándorló-ellenes politikát folytatott megszűnéséig. A Hriszi Avgi egy újság és egy magazin neve is volt, amelyet a párt adott ki.

A Hriszi Avgi "népi nemzeti mozgalomként" írta le magát, ideológiájának középpontjában a "nemzeti rassz" állt. A párt saját közleményei szerint "fiatalokból, munkásokból, diákokból, munkanélküliekből, agrárgazdálkodókból, értelmiségiekből és napszámosokból" állt.

A párt helyenként irredenta követelésekkel is fellépett, szerette volna módosítani Görögország határait is. A Hriszi Avgi aktivistái kapcsolatba hozhatók több más szélsőjobboldali görög szervezetekkel, így a Frontvonal nevű csoporttal vagy a Népi Ortodox Gyülekezettel, de a francia Nemzeti Fronthoz hasonló Hellén Fronttal is.