Lukács
5 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Görög újnácit ítéltek el 21 évre

2006.09.25. 18:53
Huszonegy évi szabadságvesztésre ítéltek hétfőn Athénban egy görög újnáci vezetőt, aki hétévi bujkálás után adta fel magát a hatóságoknak. A férfit hármas gyilkossági kísérlet miatt állították bíróság elé.

A jelenleg 40 éves Antonisz Andrucopulosz, a Hriszi Avgi (Arany Hajnal, más átírás szerint: Hriszi Avji) nevű neonáci csoport egyik vezetője 1998-ban a görög fővárosban egy verekedésben fényes nappal tört három szakszervezeti diák életére, majd elmenekült.

Újnácik tüntettek

Az ítélet kihirdetésekor mintegy 30 újnáci tüntetett, a görög nemzeti himnuszt énekelve és a Hriszi Avgit éltetve. Andrucopuloszt 2005-ben távollétében négy évi börtönre ítélték bűnbandákban való részvétel vádja alapján.

A mostani bírósági tárgyalás előtt számos baloldali szervezet mozgósította híveit, óva intve attól, hogy a hatóságok elnézőek legyenek Adrucopulosszal szemben.

A "nemzeti rassz"

A Hriszi Avgi 2005-ig létezett. A görög neonáci párt a Wikipédia szerint antiszemita, antikapitalista és bevándorló-ellenes politikát folytatott megszűnéséig. A Hriszi Avgi egy újság és egy magazin neve is volt, amelyet a párt adott ki.

A Hriszi Avgi "népi nemzeti mozgalomként" írta le magát, ideológiájának középpontjában a "nemzeti rassz" állt. A párt saját közleményei szerint "fiatalokból, munkásokból, diákokból, munkanélküliekből, agrárgazdálkodókból, értelmiségiekből és napszámosokból" állt.

A párt helyenként irredenta követelésekkel is fellépett, szerette volna módosítani Görögország határait is. A Hriszi Avgi aktivistái kapcsolatba hozhatók több más szélsőjobboldali görög szervezetekkel, így a Frontvonal nevű csoporttal vagy a Népi Ortodox Gyülekezettel, de a francia Nemzeti Fronthoz hasonló Hellén Fronttal is.