Judit
3 °C
7 °C

Megalakult az új olasz kormány

2000.04.26. 19:11
Letette a hivatali esküt szerdán Olaszország háború utáni ötvennyolcadik kormánya, amelyet azonban még a parlament két házának is jóvá kell hagynia. Az ünnepélyes eseményen Carlo Azeglio Ciampi köztársasági elnök eskette fel a nyolc koalíciós pártot képviselő kabinetet. Az új kormányfő, Giuliano Amato mellett azonban ,,csak" huszonhárom új miniszter sorakozott fel, miután a 24., az Európai Uniós ügyek bársonyszéke üresen maradt.
Amato kormányalakítása azért ütközött nehézségekbe, mert a zöldek visszautasították az uniós miniszteri posztot, minthogy ők a környezetvédelmi tárcát akarták megszerezni. Bár a miniszterjelölt, Edo Ronchi visszautasította Amato felkérését, egyelőre fenntartják a posztot a zöldek valamelyik politikusának. (Az utóbbiak csütörtökön tanácskoznak arról, hogy kit jelölnek majd e tárca élére.)

Olaszország háború utáni ötvennyolcadik kormánya
Amato elsősorban a költségvetési kiadások lefaragásával szerzett korábban hírnevet, hiszen a kilencvenes évek elején már töltött be miniszterelnöki tisztséget Olaszországban. Akkor - 1992-93-ban - súlyos korrupciós botrányok nyomán kellett rendbe tennie az államháztartást és konszolidálnia az itáliai helyzetet. Most is inkább csak átmeneti szerep vár rá, hiszen a következő, 2001 áprilisában megrendezendő választások miatt csupán néhány hónapot tölthet a kormányfői bársonyszékben.

A nyolcpárti, balközépnek nevezett itáliai koalíció rendkívül ingatagnak bizonyult 1996 óta, amikor az utolsó általános választásokat tartották. Immár a negyedik kormány alakult meg e tarka politikai szövetség segédletével. A legnevesebb miniszterelnök ebben az időszakban Romano Prodi volt, aki fontos intézményi reformokat hajtott végre. Az Európai Unió brüsszeli bizottságának élére avanzsált Prodi utódja, a múlt héten megbukott ex-kommunista Massimo D'Alema viszont csupán taktikázott hatalomra kerülése (1998) óta, minden komolyabb eredmény nélkül.

A most felesküdött Amato-kormány összetétele egyáltalán nem keltett meglepetést a politikai elemzők körében. Az új miniszterelnök első lépése azonban máris kettős csalódást okozott: a várakozásokkal szemben a 25 tagú kormány létszámát csak egyetlen eggyel tudta csökkenteni, igaz, a 24. helyet be sem tudta tölteni...

A legjelentősebb változást az jelenti a kormány összetételében, hogy a baloldali demokraták, a koalíció meghatározó erejének képviselője, Vincenzo Visco lett a kincstárügyi miniszter. Ám, ha belegondolunk abba, hogy korábban éppen Amato töltötte be ezt a posztot, nem meglepő, hogy változott a miniszter személye.

Ugyancsak módosult a pénzügyminisztérium vezetése: a tárca élére Ottaviano Del Turco került, aki korábban a parlament maffia-ellenes bizottságát irányította.

A politikai egyensúlyra igencsak ügyelnie kellett az új kormányfőnek: Amato két posztot biztosított az itáliai kommunisták marxista pártjának, ám a koalícióban mellettük ex-kereszténydemokraták, mérsékelt radikálisok, republikánusok, zöldek és reformkommunisták is helyet kaptak.

Az új kormányfő, Giuliano Amato
Érdekesség, hogy 1996-os hatalomra kerülése óta egyetlen posztot hagyott érintetlenül a koalíció: Lamberto Dini az utóbbi években folyamatosan külügyminiszterként tevékenykedhetett. Ez egyébként a korábbi hagyományokat idézi, amikor a belpolitika szinte állandó változása közepette a mediterrán ország külpolitikája viszonylag kiszámítható volt.

Az új olasz kormány legfőbb erénye egyébként az, hogy megalakult. Azzal ugyanis, hogy elkerülte az előrehozott választásokat, az olasz politikai elit lehetővé tette a választójog reformjáról szóló népszavazás megtartását. Ily módon esély van arra, hogy a jövőben valóban stabilizálódjon az itáliai politikai helyzet, és szilárd parlamenti többség alakuljon ki - az egyéni választókerületek számának növelése révén.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?