Jenő
-2 °C
6 °C

Az új realizmus

2002.01.29. 09:45
Az Enron-válság tovább gyűrűzik: beszivárog a nyelvbe a fogalommá lett cégnév, mint annak idején odahaza a Tocsik. Az Enron tulajdonnév vészjósló igévé vált, új jelentése: tönkretesz, ellop, megaláz. "...nem nézhetjük tétlenül, ahogyan Bush adópolitikája Enron nemzetünket" - Daschell szenátor. ("...we will not stand by as the irresponsible Bush tax policies will Enron our nation.")
Gretchen Morgenson a New York Times csütörtöki számában az IBM, a Microsoft és az AOL negatív előrejelzéséről ír. Mérsékelt reménnyel elemzi a három nagy cég meglepően őszinte jelentéseit, és üdvözli az "új gazdasági realizmust". Az "őszinte, kedvező légkör" megteremtheti a következő konjunktúra alapjait, pontot téve a mámoros dotcomkorszak végére.

Természetesen napirenden a guantanamói foglyok állapota, amely a média sopánkodása ellenére sem csökkenti az ellenséges hangulatot. Hadifogoly vagy terrorista - az utca embere New York-ban egyszerű megoldásokat keres: cápa-csali vagy az öreg 45-ös colt.

A közvélemény leghangosabb felhördülését a kongresszust perelő szeptemberi özvegyek egyre ijesztőbb követelései okozták. Az önvédelmi szervezetbe tömörült özvegyek keveslik a megszavazott 1,6 millió dollár segélyt, és az összeg további emelését, adómentességet és egyenlő elosztását követelik.

A fővárosból jön az erősen elhallgatott hír: a sugárkezelt anthraxos levelek sugárbetegség tüneteit okozták a szenátus több irodájában. Émelygés, hányinger, idegesség.

WTO - a New York-i rendőrség ezerrel készül a globalizáció-ellenes tüntetők várható háromnapos inváziójára. Ironikus, vagy talán nem, hogy az ülések helyszínének az amerikai arisztokrácia és politikai elit "patkányfészkét", a Waldorf Astoriát választotta a kereskedelmi szervezet. Sokak szerint a nagyhírű szálloda étterméből ered a "power breakfast" kifejezés - narancslé, füstölt lazac, sarkosan hajtott Wall Street Journal. Erre mondják az utcai radikálisok: az al-Kaida célt tévesztett, amikor a tornyokat rombolta.

Téli Olimpia - Utah állam lakosai minden jel szerint viselik majd fegyvereiket, ahogyan minden eddigi sporteseményen az állam történelmében. A lázas intézkedések ellenére az egyetlen kompromisszum, amit a helyi lakosok hajlandók elfogadni: a lőfegyverét le kell majd adnia annak, aki belép az olimpiai faluba.

Esős nap de végre van lelkierő, hogy lesétáljak a volt tornyok kráteréhez. Vasbeton, emeletnyi daruk és bontógépek. Térdig érő a sár, szocialista realizmus, valahol a lerombolt és az épülő világ között álomszerű séta - Antonioni, Vörös Sivatag.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?