Az új realizmus

2002.01.29. 09:45
Az Enron-válság tovább gyűrűzik: beszivárog a nyelvbe a fogalommá lett cégnév, mint annak idején odahaza a Tocsik. Az Enron tulajdonnév vészjósló igévé vált, új jelentése: tönkretesz, ellop, megaláz. "...nem nézhetjük tétlenül, ahogyan Bush adópolitikája Enron nemzetünket" - Daschell szenátor. ("...we will not stand by as the irresponsible Bush tax policies will Enron our nation.")
Gretchen Morgenson a New York Times csütörtöki számában az IBM, a Microsoft és az AOL negatív előrejelzéséről ír. Mérsékelt reménnyel elemzi a három nagy cég meglepően őszinte jelentéseit, és üdvözli az "új gazdasági realizmust". Az "őszinte, kedvező légkör" megteremtheti a következő konjunktúra alapjait, pontot téve a mámoros dotcomkorszak végére.

Természetesen napirenden a guantanamói foglyok állapota, amely a média sopánkodása ellenére sem csökkenti az ellenséges hangulatot. Hadifogoly vagy terrorista - az utca embere New York-ban egyszerű megoldásokat keres: cápa-csali vagy az öreg 45-ös colt.

A közvélemény leghangosabb felhördülését a kongresszust perelő szeptemberi özvegyek egyre ijesztőbb követelései okozták. Az önvédelmi szervezetbe tömörült özvegyek keveslik a megszavazott 1,6 millió dollár segélyt, és az összeg további emelését, adómentességet és egyenlő elosztását követelik.

A fővárosból jön az erősen elhallgatott hír: a sugárkezelt anthraxos levelek sugárbetegség tüneteit okozták a szenátus több irodájában. Émelygés, hányinger, idegesség.

WTO - a New York-i rendőrség ezerrel készül a globalizáció-ellenes tüntetők várható háromnapos inváziójára. Ironikus, vagy talán nem, hogy az ülések helyszínének az amerikai arisztokrácia és politikai elit "patkányfészkét", a Waldorf Astoriát választotta a kereskedelmi szervezet. Sokak szerint a nagyhírű szálloda étterméből ered a "power breakfast" kifejezés - narancslé, füstölt lazac, sarkosan hajtott Wall Street Journal. Erre mondják az utcai radikálisok: az al-Kaida célt tévesztett, amikor a tornyokat rombolta.

Téli Olimpia - Utah állam lakosai minden jel szerint viselik majd fegyvereiket, ahogyan minden eddigi sporteseményen az állam történelmében. A lázas intézkedések ellenére az egyetlen kompromisszum, amit a helyi lakosok hajlandók elfogadni: a lőfegyverét le kell majd adnia annak, aki belép az olimpiai faluba.

Esős nap de végre van lelkierő, hogy lesétáljak a volt tornyok kráteréhez. Vasbeton, emeletnyi daruk és bontógépek. Térdig érő a sár, szocialista realizmus, valahol a lerombolt és az épülő világ között álomszerű séta - Antonioni, Vörös Sivatag.  • Hírek
  • Hírek