Gerzson
-3 °C
3 °C

Büntethetik az újságírókat az Egyesült Államokban

2006.05.21. 21:23
Lehallgathatják az informátorokkal dolgozó újságírókat, sőt bíróság elé is citálhatják őket, ha bizalmas biztonsági információkat szivárogtatnak ki.

Lehetségesnek tartja szövetségi büntetőeljárás indítását az amerikai igazságügyi miniszter azon újságírók ellen, akik bizalmas biztonsági információk kiszivárogtatóitól kapott értesüléseket tesznek közzé.

Alberto Gonzalest az ABC hírtelevízióban arról faggatták, vajon a kormány eljárást indít-e a The New York Times ellen, amiért a nyilvánosság elé tárta, hogy az elektronikus felderítést végző Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) elnöki felhatalmazásra titokban, az illetékes bíróság jóváhagyása nélkül lehallgatja amerikai állampolgárok nemzetközi telefonbeszélgetéseit a terrorizmus elleni harc jegyében. Gonzales úgy válaszolt, hogy a kiszivárogtatási ügyeket esetenként mérlegelik. "Ha a törvény olvasatában bűncselekmény történt és a bizonyítékok is erre mutatnak, kötelességünk, hogy azt nagyon komolyan vegyük" - mondta.

Az utóbbi időben több újságírót is bíróság elé citáltak tanúvallomásra kiszivárogtatási ügyekben.

Gonzales kijelentette, hogy a névtelen kiszivárogtatók után nyomozó illetékes szervek nem fognak habozni, hogy szükség esetén figyelemmel kísérjék az újságírók belföldi telefonhívásait, de arról szó sincs, hogy rutinszerűen vagy vaktában ellenőriznék a sajtó munkatársainak a híváslistáit.

A cáfolat arra az eheti sajtóértesülésre utalt, amely szerint a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) a bizalmas kormányzati információk kiszivárogtatói után nyomozva figyelemmel kíséri és tanulmányozza az ABC News, a The New York Times és a The Washington Post újságíróinak telefonhívásait a terrorizmus elleni harc jegyében a hatóságoknak szélesebb jogkört biztosító Patriot törvény alapján. Az ABC News egy magas rangú rendészeti tisztségviselőtől értesült úgy, hogy az FBI a titkos európai vallatóbörtönök, illetve a bírói hozzájárulás nélküli titkos telefonlehallgatások kiszivárogtatói után nyomozva vizsgálja az újságírók híváslistáit.

Az FBI a Patriot törvényben biztosított lehetőséggel élve bírói ellenjegyzés nélkül - úgynevezett nemzetbiztonsági levélben - utasíthatja a telefontársaságot a híváslisták kiadására, amiről a szolgáltatók még csak nem is tájékoztathatják ügyfeleiket.

A hírtelevíziót tájékoztató szövetségi tisztségviselőnek nem volt tudomása arról, hogy magát a beszélgetést lehallgatják és rögzítik-e. Az újságírók által hívott számok elemzése azonban már önmagában is értékes fogódzót nyújthat a kiszivárogtatók után nyomozó FBI-ügynököknek.

Az FBI elismerte, hogy rendszeresen ellenőrzi kormányzati tisztségviselők híváslistáit, de cáfolta, hogy rutinszerűen figyelné, hogy az újságírók milyen telefonszámokat hívnak, illetve milyen telefonszámokról hívják őket.