Sándor, Ede
-5 °C
-2 °C

Újságírókat gyilkoltak meg Afganisztánban

2001.11.19. 16:14
Nyoma veszett négy újságírónak és egy tolmácsnak hétfőn Afganisztánban azt követően, hogy fegyveresek feltartóztatták őket a fővárost a keleti afgán nagyvárossal, Dzsalálábáddal összekötő úton. A BBC úgy tudja, az eltünteket kivégezték.
A CNN hírtelevízió úgy tudja, hogy négy különböző nemzetiségű újságírónak és egy tolmácsnak veszett nyoma Afganisztánban. A sofőrök beszámolója szerint fegyveresek megállítottak két autót a hat járműből álló, Kabul felé haladó gépkocsioszlopból, majd arra kényszerítették az újságírókat, hogy szálljanak ki, és induljanak gyalogosan a közeli dombok közé. A sofőrök kevéssel utóbb lövéseket hallottak és elmenekültek. A BBC úgy értesült, az újságírókat és a tolmácsot vélhetően kivégezték a fegyveresek.

Egy francia lap munkatársát vasárnap kirabolták

A spanyol El Mundo napilap szerkesztőségében úgy tudják, hogy a lap munkatársa, Julio Fuentes a megtámadott gépkocsioszloppal utazott, a Reuters szerint pedig a hírügynökség két munkatársa, Harry Burton ausztrál operatőr és Azizullah Haidari, egy afgán származású fényképész is a megtámadott autóban volt. Szemtanúk három külföldi, közöttük egy nő és egy afgán holttestére bukkantak Kabultól mintegy 90 kilométerre keletre egy gyér forgalmú út mellett. A Radio France munkatársait vasárnap ugyanezen az úton géppisztolyos banditák kirabolták.

Az újságírók elleni hétfői támadást akkor követték el, amikor amerikai B-52-es bombázók a tálibok utolsó erősségeit támadták két bevetésben Kunduztól mintegy 20 kilométerre keletre. Az amerikai légierő vasárnap este is heves bombazáport zúdított Kunduz térségére, ahol több ezer tálib harcos sáncolta el magát. Kunduz környékén az Északi Szövetség és a tálibok szórványos golyószóró-, illetve aknatűzzel lövik a másik fél állásait. A tálibok lövészárkai fölött a hétfői bombázásokat követően két sűrű füstoszlop gomolyog.

A tálibok eladják heroinkészleteiket

A bolgár rendőrség szerint a tálibok igyekeznek pénzzé tenni felhalmozott heroinkészleteiket: a bolgár kábítószerellenes különítmények szeptember 11-én az Egyesült Államokban elkövetett terrormerényletek óta három alkalommal is nagy mennyiségű (191, 126, illetve 130 kilogrammos) heroinszállítmányt fogtak el. Iránból és Afganisztánból a csempészek Bulgárián és Törökországon át szállítják az Észak- és Nyugat-Európába szánt kábítószert.