Etelka, Aletta
-5 °C
0 °C

Fehérek ellen készültek háborúra

2007.10.17. 07:34
Maori aktivisták fegyveres harcra készültek Új-Zéland fehér lakossága ellen, a rendőrség lőfegyvereket, egyenruhákat, gyújtóbombát foglalt le az ország több pontján. Az ügyben érintett Tame Iti, közismert maori aktivista is, akit a hatóságok már másfél éve figyeltek.

Az új-zélandi rendőrség letartóztatott 17 maori bennszülöttet, akik háborúra készültek az ország fehér lakossága ellen, jelentette be a rendőrség szóvivője szerdán. A letartóztatásokkal párhuzamosan, a rendőrség házkutatásokat tartott az ország több pontján, lőfegyvereket, egyenruhákat, egyes sajtóértesülések szerint egy házilag készített gyújtóbombát is lefoglaltak.

Az egyik összeesküvő mobiltelefonjában az alábbi szöveges üzeneteket találták a rendőrök: "A fehérek meg fognak halni ebben az országban." "Hamarosan háborút hirdetünk ebben az országban."

Az ügyben érintett Tame Iti, az Új-Zélandon közismert maori aktivista is, akit 18 hónapja figyelt a rendőrség. Tame az elmúlt három hónapban felhagyott minden más elfoglaltságával, hogy a fehérek elleni háborúra tudjon koncentrálni, hangzott el a tájékoztatón.

A maorik Új-Zéland szigetvilágában élnek, hitük szerint, egy távoli szigetről származnak. A gyarmatosítókkal szemben erőszakos törzs egészen a 19. század közepéig harcolt a fehérek ellen. A maori ma Új-Zéland egyik hivatalos nyelve, de a lakosság 14 százalékát alkotó kisebbség jóval szegényebb az átlagnál, körükben magasabb az öngyilkosságok aránya. Az Új-Zélandon elítélt bűnözők fele maori származású.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!