Juscsenko hívei megakadályozták a kormányülést

2004.12.29. 17:28
Megakadályozta a kormány ülését szerdán a kijevi Függetlenség terén összegyűlt több ezer főnyi tömeg, akiket kedden este a választásokat megnyerő ellenzéki Viktor Juscsenko buzdított az akcióra, miután VIktor Janukovics kormányfő megóvta az eredeményt és folytatni kívánta a kormány munkáját.
Az ukrán kormány elhalasztotta szerdára kitűzött ülését, miután Viktor Juscsenko megválasztott elnök több száz híve eltorlaszolta a kormány székházának bejáratát, hogy megakadályozzák az általuk törvénytelennek tartott kormány tanácskozását.

Viktor Juscsenko, az ukrajnai elnökválasztás győztese kedden szólította fel híveit, hogy vegyék blokád alá az ukrán kormány székházát.

Janukovics összehívja a kormányt?

#alt# A választások idejére szabadságolt Viktor Janukovics miniszterelnök, az elnökválasztások vesztese - aki a legfelsőbb bíróságon megóvta a választási eredményt - közölte: szerdán visszatér hivatalába, ahol kormánya megtartja a választások utáni első ülését.

Mint ismert, Viktor Janukovics hétfőn délután megfellebbezte az ukrán legfelsőbb bíróságon a forduló eredményeit. A kormányfő be akarja bizonyítani, hogy a választási szabályok rendszeres megsértése miatt nincs lehetőség az enökválasztás eredményeinek hiteles megállapítására. Viktor Janukovics bejelentette, hogy soha nem ismeri el a választási vereségét, mert megsértették a választók jogait, és nyolcan meghaltak a szavazás során.

Juscsenko: ez a kormány törvénytelen

"Semmilyen kormányülés nem lesz" - jelentette ki Juscsenko hívei előtt, akik az elnökválasztás kedden bejelentett nem hivatalos győztesének ünneplésére gyűltek össze a Függetlenség terén. "Ez a kormány törvénytelen, a parlament régen felmentette. A kormányépületben csak becsületes minisztertanács ülésezhet" - mondta Juscsenko.

Az ukrán elnökválasztás győztese közölte, hogy olyan értesülései vannak, melyek szerint Janukovics kormánya sürgős törvénytelen privatizációra készül, döntéseket akar hozni jelentős pénzösszegek átutalásáról és különböző kereskedelmi struktúrák létrehozásáról, melyekben a jelenlegi hatalom hivatalnokai kapnának helyet.

"Az ilyen cselekedeteket meg kell akadályoznunk" - nyomatékosította Juscsenko, aki arra is felszólította híveit, hogy töltsék együtt a szilvesztert a Függetlenség terén.

Juscsenko biztosan nyert

#alt# A kedden nyilvánosságra hozott nem hivatalos eredmények szerint a területi választási bizottságok jegyzőkönyveinek 100 százalékos feldolgozottsága alapján Viktor Juscsenko, az ellenzék elnökjelöltje 7,8 százalékponttal megelőzte ellenfelét, Viktor Janukovics kormányfőt az elnökválasztás megismételt második fordulóján, vasárnap.

A Központi Választási Bizottság (CVK) kedden közzétett adatai szerint Viktor Juscsenko a szavazatok 51,99 százalékát, míg Viktor Janukovics a szavazatok 44,19 százalékát kapta.

Visszautasították Janukovics egyik panaszát

Visszautasította az ukrán legfelsőbb bíróság szerdán Viktor Janukovics vesztes elnökjelölt négy panaszából az egyiket, amelyet az elnökválasztás vasárnap megismételt második fordulójával kapcsolatban nyújtott be. A legfelsőbb bíróság tájékoztatása szerint a testület vizsgálat nélkül vetette el a benyújtott panaszt. A további három panaszt még vizsgálják.

Nesztor Sufrics, aki a központi választási bizottságban Janukovicsot képviseli, elmondta, hogy az elnökválasztás érvénytelenítését akarják elérni. Véleményük szerint ugyanis az ellenzéki "narancssárga forradalom" a választókra gyakorolt nyomásgyakorlásnak tekinthető.  • Tippek
  • Árfolyam