Valér
2 °C
8 °C

Véres győzelem

2005.05.03. 08:46
Története egyik legsúlyosabb mandátumvesztésével számolhat a Munkáspárt a csütörtöki brit parlamenti választásokon. A kormánypárt akár nyolcvan mandátumot is elbukhat, ettől még viszonylag kényelmes többségben kormányozhat tovább. Eddig sikeresnek tűnő stratégiája ellenére a Liberális Demokrata Párt is mandátumokat veszthet.

Súlyos veszteségek árán, de hatalmon maradhat a brit Munkáspárt, derült ki az ICM közvélemény-kutató a Guardian számára készült legfrissebb, választókörzetekre bontott elemzéséből. A cég mérése szerint a kormánypártra a legnagyobb veszélyt a Liberális Demokrata Párt jelenti, a harmadik számú brit pártra átszavazó munkáspártiak miatt nyolcvan főre csökkenhet a kormánypárt parlamenti többsége. Ez a katasztrofális 1983-as választás óta a legnagyobb munkáspárti térvesztést jelentené.

Bizonytalanok, átszavazók

A Munkáspárt vezérkara, Tony Blair kormányfő, Gordon Brown pénzügyminiszter és Alastair Campbell kampányfőnök már hétfőn arra figyelmeztette a munkáspárti szavazókat, hogy a liberális demokratákra adott protestszavazatok a kormány bukásához vezethetnek. Állításuk, miszerint egy tízszázalékos átszavazás a szoros körzetekben tory kormányt juttatna hatalomra azonban a szakértők szerint egyértelmű túlzás. A szakemberek egybehangzó véleménye szerint még ha minden negyedik munkáspárti szavazó is átszavazna, az is legfeljebb döntésképtelen parlamentet eredményezne.

A felmérés szerint ugyanakkor szinte biztosra vehető a Munkáspárt győzelme. A kormánypárt a biztos szavazók körében meglehetősen magabiztos előnnyel vezet, az ICM mérése szerint a biztos szavazó pártválasztók körében a Munkáspárt 39, a toryk 29, a liberálisok 22 százalékon állnak. Ugyanakkor a szavazók harminchat százaléka még nem döntött, ez tizenöt százalékponttal több a legutóbbi, 2001-es választásokon a hasonló időszakban mértnél.

A szűk többséggel elnyert képviselői helyeiket ért támadások mellett a bizonytalanok nagy aránya veszélyezteti leginkább a Munkáspárt eredményeit, írja a Guardian.

Liberális bukás?

Az ICM felmérése szerint hiába okoztak azonban nagy felkavarodást a munkáspárti körzetekben a liberális demokraták, a párt választási stratégiája mégis kudarcot vallhat. Hiába nőtt országosan a párt támogatottsága, az ICM felmérése szerint nem kizárt, hogy a liberálisok végül mandátumokat veszítenek az előző választásokhoz képest.

A liberálisok a munkáspárti körzetek mellett a konzervatív pártvezetés egyéni körzeteire koncentráltak. Az ICM mérése szerint azonban a nagy erőfeszítések ellenére is legfeljebb csak megszorítani tudják majd a konzervatívok elöljáróit. Ugyanakkor saját, kis többséggel megszerzett mandátumaikat könnyen elveszíthetik, erre utal legalábbis, hogy ezekben a körzetekben a 2001-es 36 százalékról 32 százalékra esett vissza a támogatottságuk.

Kényelmes vereség

A konzervatívok, mint a kampány során végig, gyakorlatilag kényelmesen hátradőlve, tétlenül szemlélik, ahogy a két baloldali párt gyilkos versenyt folytat. Az ICM felmérése szerint ezt nyugodtan tehetik, saját, szűk többséggel megszerzett körzeteikben (ötvenhét ilyen van) mindenhol fenntartották. Igaz, másutt sem szereztek előnyt, így tényleg csak azon múlik kampányuk sikere, hogy a liberálisok hány munkáspárti szavazót tudnak átcsábítani. Ez pedig a választások megnyeréséhez kevésnek tűnik.

Az EastEnderstől retteg a Munkáspárt
A kormányzó brit Munkáspárt stratégái komolyan tartanak attól, hogy az egyik legnézettebb szappanopera különösen izgalmasnak ígérkező epizódja is milliókat tarthat távol a szavazóhelyiségektől a csütörtöki parlamenti választásokon.
Nagy-Britanniában mindig csütörtöki napon rendeznek minden helyi és országos népképviseleti választást, amelynek alkalmából nem hirdetnek munkaszünetet. Ez azt jelenti, hogy azoknak a választóknak a zöme, akiket egyáltalán érdekel a dolog, általában munka után, az esti órákban adja le voksát a 22 óráig nyitva tartó választóhelyiségekben.
Most azonban a BBC tévé negyven éve futó szappanopera-sorozata, a nemzeti intézménnyé fajult EastEnders az előzetes ismertetők szerint különösen mozgalmas epizódjához érkezik éppen csütörtökön: nem elég, hogy Pauline életre szóló döntést hoz, miután találkozik a kis Chloe-val, de Dot néni autóvezetői leckékbe kezd, ami Derek számára hajmeresztő élményeket ígér.
A keddi The Sun előrejelzése szerint a csütörtöki epizód 9 millió nézőre számíthat, és a Labour kampánystábja attól tart, hogy sokan közülük, akik a munkából rohannak haza megnézni az új EastEnderst, utána már nem fognak felkelni a karosszékből, hogy elsétáljanak szavazni.