Géza
-12 °C
-4 °C

Tűzoltásban a brit konzervatívok

2005.04.21. 16:38
A hétvégi pánikegyeztetések után levélben próbálta megnyugtatni a Konzervatív Párt képviselőjelöltjeit kampányfőnökük. A két ausztrál választást is megnyerő Lynton Crosby szerint az emberek ugyan gyűlölik Blairt, de még nem jöttek rá, hogy van alternatívája. Ennek kommunikálását megnehezíti, hogy az általában a győztesre fogadó bulvárlap, a hárommilliós példányszámú Sun a kormánypárt mellé állt.

"Nehéz időszak" vár a brit konzervatívokra, figyelmezette a tory képviselőjelölteket levélben a Konzervatív Párt ausztrál kampányfőnöke, Lynton Crosby. Az ausztráliában John Howarddal két választást nyerő Crosby arra kérte a képviselőjelölteket, hogy az "ellenséges médiahangulat" és a kedvezőtlen közvélemény-kutatási eredmények ellenére is öszpontosítsanak a kampány fő üzeneteire, írja a Guardian.

Erős kezdés, gyors visszaesés

A Konzervatív Párt a vártnál sokkal jobb esélyekkel indult neki a kampánynak, idén már két hónapban, februárban és közvetlenül a választási kampány kezdete előtt, áprilisban is hibahatáron belülire csökkentették a Munkáspárt előnyét. A kampány első két hete után azonban a Munkáspárt megugrott, pillanatnyilag az összes közvélemény-kutatás a kormánypárt biztos sikerét jelzi előre.

Crosby nem ért egyet a közvélemény-kutatások eredményeivel, ugyanakkor maga is elismeri, hogy bár "a választók dühösek, hogy Mr. Blair ilyen sokáig hazudhatott nekik, de még meg kell győzni őket arról, hogy lehet változtatni" - idézi a Guardian a levelet.

Gonosz sajtó

Crosby úgy véli, a kampány közepe a legveszélyesebb időszak. Levele szerint a média éppen ráunt a kampányígéretekre, és most a megosztottság nyomait keresi. "Ellenfeleink is mindent összehordanak, csak hogy elvonják a figyelmünket a témákról, amik igazán számítanak" - írta. Ugyanakkor, véleménye szerint, ha a toryk ragaszkodnak üzenetükhöz, akkor "elérhetik az eredményt, amit szeretnének".

A konzervatívok a hétvégén rendültek meg eddigi önbizalmukban a választási eredményekkel kapcsolatban. Szombat-vasárnap a párt legfelsőbb vezetése telefonos konferencián egyeztetett a kampány félrecsúszásáról. A konzervatívok eredetileg öt téma köré építették kampányukat, ezek közül azonban a bevándorlási politika szigorítása vált hangsúlyossá. Ez utóbbi azonban nem nyerte meg a választópolgárok tetszését, a demagógnak tartott program miatt a konzervatívok sokat vesztettek a felmérésekben a kérdéses területen eddig élvezett előnyükből.

A Sun a kormány mellé állt

A konzervatívokat az is aggaszthatja, hogy szerdán az általában a győztesre fogadó Sun, Nagy-Britannia legolvasottabb napilapja a Munkáspárt mellé állt. Az amúgy konzervatív, az Egyesült Államokban a nyíltan Bush-párti, a megszállottan konzervatív Fox Newst is birtokló Ruppert Murdoch lapja ugyan magasztalja a toryk belpolitikai állásfoglalásait, de az iraki szerepvállalás miatt mégis Blair pártjára állt. A hárommilliós példányszámával pedig a Sun nem elhanyagolható tényező a választásokon.