Dezső
14 °C
27 °C

Munkáspárti bukás a brit helyhatósági választásokon

2004.06.11. 11:08
Katasztrofális vereséget szenvedett a brit Munkáspárt a helyhatósági választásokon. A kormánypárt kétszáznál is több képviselői helyet és hét tanács vezetését bukta el. Blair pártja az EP-választásban bízik, ahol a helyi választásokon sikeres liberális demokratákat fenyegeti megalázó vereség egy parlamenten kívüli szélsőséges párttól.
Súlyos vereséget szenvedett a kormányzó brit Munkáspárt a Nagy-Britanniai helyhatósági választásokon. A kormány iraki politikája elleni tiltakozás eredményeként a Munkáspárt 211 képviselői helyet és hét tanács irányítását vesztette el, összességében pedig a szavazatok huszonhat százalékával csak a harmadik helyen végzett.

Vaskalapos henger

A választásokat az ellenzéki konzervatívok nyerték, akik szavazati arányban csak megismételték 2000-es választási szereplésüket, a harmincnyolc százalékos eredmény azonban most százeggyel több képviselőhelyet jelentett. A konzervatívok hat tanács vezetését vették át.

Jól szerepeltek a választásokon a liberálisok is, a Munkáspárttól balra álló LibDem a szavazatok harminc százalékát megszerezve a második helyen végeztek. Az előző választásokhoz képest megszerzett hatvanhét új képviselőhely ellenére mégis elbukták két tanács vezetését. Mindezek ellenére a választást sikerként értékelik.

Az EP-választás kiegyenlítheti az erőviszonyokat

Bár a választási eredményeket a konzervatívok diadalittasan fogadták - a párt elnöke, Liam Fox szerint a kormánypárt rekord méretű vereséget szenvedett - a Munkáspárt nem borúlátó. "A kormányzati ciklus közepén az ember vereségre számít" - kommentálta az eredményeket Tessa Jowell kulturális miniszter.

A helyhatósgi választásokon a kis pártok is jól szerepeltek, az európai parlamenti választásokon az előrejelzések szerint meglepetést okozó Egyesült Királyság Függetlenségi Pártja (UKIP) a helyhatósági választásokon is szerzett képviselői helyet. Csakúgy, mint a szintén EP-esélyes Zöld Párt.

A BBC és a Guardian elemzői szerint egyébként a konzervatívok helyhatósági sikereit elhomályosíthatja európai parlamenti szereplésük. Az előrejelzések szerint az uniós választásokon a Munkáspárt sokkal jobban fog szerepelni, a helyhatósági választásokon harminc százalékot szerző liberális demokraták pedig csak tizenöt százalék körüli eredményre számíthatnak. Az EP-választás egyetlen egyértelmű győztese az UKIP lehet, mely tizennyolc százalékkal a harmadik legnagyobb brit frakciót adhatja.